У своїй хаті – своя спроможність

Дмитрівська громада з Кіровоградщин, єдина в нашій області, отримала відзнаку від Програми DOBRE за найвищі досягнення в розвитку спроможності.

Посилення спроможності місцевого самоврядування в партнерських громадах – одне з основних завдань програми. Програма DOBRE вимірює її за допомогою Індексу спроможності місцевого самоврядування, що використовується організацією Глобал Ком’юнітіз у різних країнах та адаптований під українське законодавство. Експерти Програми USAID DOBRE проаналізували прогрес спроможності 75 громад-партнерів третьої когорти, співпраця з якими розпочалася у 2018 році. У підсумку відзнаки отримали три громади, які показали найбільший прогрес за час роботи з програмою: Дмитрівська сільська територіальна громада Кіровоградської області; Миколаївська сільська територіальна громада Дніпропетровської області; Софіївська селищна територіальна громада Дніпропетровської області.

Що це означає? Насамперед – пробудження ініціативи членів громади, уміння вибудовувати її життя і розвиток, а також, звісно, знаходити для цього необхідні ресурси та можливості.

Саме це головне у процесі децентралізації: ініціатива знизу, відчуття кожним членом громади своєї значущості, можливості впливати, бути почутим, але й відповідальним. На жаль, багато десятиліть нас привчали мовчати, не вистромлятися, почувати себе сірими гвинтиками у величезній державній машині від яких, власне, нічого не залежить. Тому зараз і так непросто триває процес вивільнення ініціативи. Навіть в успішних ОТГ значна частина людей не готова сприймати ці зміни, явні приклади поліпшення життєвого середовища, благоустрою часом не можуть пробити мул недовіри і зневіри, що накопичувався століттями.

– Ми дуже довго придивлялись і не наважувались створювати об’єднану територіальну громаду, – розповіла голова Дмитрівської ОТГ Наталя Стиркуль, – але, якщо хочеш розвиватись, слід шукати можливості і досвід колег показав, що децентралізація відкриває їх.

Дмитрівській ОТГ – трохи більше трьох років. Але зроблено вже чимало: благоустрій, ремонти, відновлення приміщень, упорядкування зони відпочинку на березі сільського ставка, а головне – зміни у головах керівного складу та й багатьох членів громади, схоже, відбулися.

Працює центр надання адміністративних послуг, нотаріус-реєстратор, землевпорядник. На першому поверсі колишньої Дмитрівської сільради при потребі можна отримати будь-яку довіку, оформити внутрішній чи закордонний паспорт. Є тут і свій пункт безпеки.

Невеличкий затишний стадіон зі штучним покриттям, необхідним спортивним знаряддям та зручними затишними трибунами тут використовують і для комунікаційних потреб, коли треба зібратися і вирішити якесь питання спільно. У бібліотеці, двох школах та двох дитсадках, у амбулаторії та територіальному центрі для літніх людей – скрізь порядок, затишок, з любов’ю та використанням сучасних матеріалів облаштований простір, вишуканий дизайн. Особливо у дитячих садочках та у класах для молодших школярів. Тут вигадливі парти для першачків, різнобарвне оформлення, продумано безліч деталей, щоб захопити увагу дітей і сприяти їхньому всебічному розвитку. Із тих населених пунктів (а у ОТГ їх входить дев’ять, у тому числі два старостинські округи), де немає навчальних закладів, дітей, звісно, підвозять. Біля кожного закладу велопарковки: відстані чималі, тож велосипед тут один з найпопулярніших транспортних засобів.

Не можна сказати, що старшокласників тут обділили увагою. Їх, як повноцінних членів громади, залучають у складі відповідної робочої групи до розробки стратегії її розвитку. Саме молодь села розробила swot-аналіз території (сильні, слабкі сторони, можливості і загрози, ризики). Молодь готує сайт громади, має свій молодіжний простір, облаштований у приміщенні шкільних майстерень.

Молодь бере участь в опитуваннях населення, щоб виявити слабкі місця, точки докладання зусиль: де більше потрібен спортивний майданчик, де дитячий, як краще упорядкувати парк, т. ін. У таких публічних консультаціях з’явилася ініціатива облаштування зупинок громадського транспорту. І тепер вони не лише функціональні, а й яскравіють барвами орнаментів та ваблять око проїжджих жартівливими картинками.

За рахунок чого ж реалізовувати ті ініціативи, якщо вони й з’являються? Відома річ: при створенні ОТГ міняється структура бюджету, збільшується кількість коштів на розвиток території, отримуються відповідні субвенції. Та не тільки це.

– Ми співпрацюємо із програмою «DOBRE», вчимося залучати міжнародні кошти, – розповіла Наталя Стиркуль. – Отримали також державну субвенцію, кошти якої витрачали на благоустрій парку, зведення ще одного спортивного майданчика, закупівлю спеціалізованої техніки для нашого комунального підприємства. Вивчаємо потреби фермерів, щоб вона працювала з користю для бюджету. Але головний наш ресурс – земля. Маємо 45 тисяч гектарів і важливо правильно нею розпорядитися, щоб вона приносила прибуток громаді. Ефективно має працювати переробка – млин, макаронна лінія, пекарня. Наше приватне підприємство «Сирний рай» уже виходить на всеукраїнський і навіть міжнародний ринок. Сподіваємось також знайти інвесторів, аби розвивати роботу цегельного заводу, втілювати інші проєкти.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail