Земля буде наша!

Реформа децентралізації передбачає, що місцеві громади стають власниками земель не лише в межах населених пунктів, а й поза ними. Два роки поспіль в Україні тривав цей процес. Загалом 785 ОТГ передано 1,7 млн. га. Землі передавалися у розпорядження ОТГ після проведення інвентаризації, уточнення даних та внесення їх до Державного земельного кадастру.

Який стан справ на Кіровоградщині? Про це розповідає Володимир Кривий, начальник управління землеустрою та охорони земель головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

– Кабінет Міністрів сформував план-графік передачі земель об’єднаним територіальним громадам в області. Як результат, протягом лютого-липня 2018 року передано земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність 13 ОТГ.

– А чому саме така кількість ОТГ взяла участь у земельній децентралізації у 2018 році, адже сформованих територіальних громад було більше?

– Враховувалися дані, актуальні на момент прийняття розпорядження Кабміну. На той час із 438 сільських (селищних) та міських рад Кіровоградської області об’єдналось 37 рад, що становило лише 8,5 відсотка від загальної чисельності. Найбільше таких утворень було у Кропивницькому районі – 4 ОТГ (14 сільських рад). 27,1 тис. га – це загальна площа земель сільськогосподарського призначення державної власності, що була передана ОТГ у 2018 році. Зокрема Маловисківській, Новоукраїнській, Бобринецькій, Помічнянській міським, Смолінській, Компаніївській селищним, Соколівській, Катеринівській, Первозванівській, Великосеверинській (Кропивницький район), Ганнівській (Новоукраїнський район), Великоандрусівській (Світловодський район), Тишківській (Добровеличківський район) сільським об’єднаним територіальним громадам.

– А від чого залежить кількість переданих земель для окремих територіальних громад?

– Від того, чи вони сформовані. Тобто чи стали вони об'єктом цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Отже, із земельних ділянок, які передані у 2018 році, 897 (площа 16,6 тис. га) уже були сформовані. Найбільше сформованих земельних ділянок знаходилось на території Новоукраїнської міської об’єднаної територіальної громади – 272 (площа 4,3 тис. га) та Тишківської сільської об’єднаної територіальної громади – 159 (площа 3,3 тис. га). Відповідно, кількість несформованих земельних ділянок становила 965 (45%) площею 6,9 тис. га (27%).

Слід зауважити, що з усіма 13 керівниками об’єднаних територіальних громад підписано меморандуми про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

У 2019 році також ще сім новостворених об’єднаних територіальних громад спершу підписали меморандуми про співпрацю, а протягом року отримали землю. Це Дмитрівська, Добровеличківська, Піщанобрідська, Новопразька, Попельнастівська, Приютівська, Мар’янівська. Як результат, передано 1084 земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 18,1 тисячі гектарів.

– Будь-яка справа має свої плюси і мінуси. Чи існують проблеми і який позитив у такій передачі землі?

– Серед проблемних питань наступні: не всі земельні ділянки с/г призначення державної власності належно оформлені й зареєстровані у кадастрі. Часто документація оформлена з помилками. Також виникають проблеми з реєстрацією права власності земельної ділянки, бо частина таких ділянок може перебувати в оренді та ін.

Серед позитивів є те, що, отримавши землі у комунальну власність, ОТГ мають можливість розпоряджатися цим ресурсом для наповнення своїх бюджетів, планування та розвитку території, створення робочих місць. Кошти, що надходять до місцевих бюджетів як податок за землю, сприяють покращенню соціально-економічного розвитку територій, спрямовуватимуться на облаштування місцевої інфраструктури, модернізацію шкіл та лікарень, закупівлю пожежних машин тощо.

Загалом протягом 2018-2019 років за результатами вжитих заходів головним управлінням передано 19-ти об’єднаним територіальним громадам 3401 земельну ділянку загальною площею 45,2 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Ольга Кизименко


Надрукувати   E-mail