Земля буде наша. Чи чия?

Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. За це рішення проголосувало 259 народних депутатів.

Згідно з оновленою версією документу, з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі. У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки. Також у перші два роки буде діяти заборона на продаж державної землі. Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання вирішуватиметься на референдумі. 

Лідерка парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко розкритикувала прийняття закону про ринок землі та пообіцяла розібратись із кожним, хто був причетний до цього.

Ось як прокоментував цю подію фермер з Бобринеччини Олексій Цокалов:

«Треба забути, що від нас нічого не залежить»

Ставлення до цього Закону, ясна річ, не однозначне. Те, що політики використовують його для власного піару, неприємно і насторожує, адже йдеться про ключові питання українського буття.

Реально купівля-продаж землі триває, тож просто закрити очі на це і відмахнутись, не вийде. Як би там не було, а приватна власність на засоби виробництва – продуктивна форма господарювання, яка зарекомендувала себе у всьому світі. Життя показало, що влада змушена рахуватися, коли відчуває чітку й тверду позицію суспільства. У цьому законі теж зроблено чималі зміни, які, сподіваюсь, підуть на користь виробникам.

Важливо те, як цей закон діятиме. Адже і рейдерство, і всілякі інші проблеми нам чинять не інопланетяни, а наші ж люди. Тому дуже важливе цивілізоване ставлення і до втілення закону і до землі. Ми не маємо права забути, що вона – основоположна річ для нас. Слід забути тезу – від нас нічого не залежить!

А тим часом:
Чи могла напівпаралізована селянка підписати договір оренди?

«Моя мати не могла цього підписати, бо у неї була паралізована права рука!» Приблизно з такими словами звернувся до Маловисківського відділу поліції головного управління Національної поліції в Кіровоградській області син покійної селянки, доводячи, що договір оренди належної їй земельної ділянки – підроблений.

Згідно з тим договором, датованим жовтнем 2018 року і тоді ж внесеним до Державного реєстру речових прав, вона віддала в оренду ділянку площею понад 6 га фермерові на 20 років. Син покійної селянки стверджує, що вона не могла укласти цього договору через важку хворобу: майже не піднімалася з ліжка і не могла ходити (бо, крім правої руки, паралізувало праву ногу), втратила здатність до самообслуговування, не впізнавала знайомих людей.

Протягом кількох місяців поліція проводила розслідування «за фактом підроблення підпису в договорі оренди земельної ділянки». Завершилися пошуки істини виданням постанови про закриття провадження «у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення». Мотивував це рішення слідчий тим, що… «договір оренди землі не є офіційним документом».

Син покійної селянки звернувся до Маловисківського районного суду, щоб оскаржити постанову слідчого. Суд не погодився з висновком поліції і зобов’язав її продовжувати розслідування.


Надрукувати   E-mail