Чи приватизують Маловисківський спиртозавод?

У жовтні стартувала давно обіцяна приватизація підприємств ДП «Укрспирт». Уже п’ять перших заводів знайшли своїх власників, два конкурси закінчились нічим. Чи зможе фонд Держмайна до кінця року продати усі 40 заводів, як планується? І нас насамперед цікавить – чи буде приватизований Маловисківський спиртозавод?

Першим свого власника знайшов Немирівський спиртзавод (Вінницька область) за 55 млн. грн. Ним очікувано стала компанія Nemiroff, виробництво якої розташоване за кілька сотень метрів від державного заводу. Другим держава продала Артемівський спиртзавод за 50 млн. грн. власниці сонячної електростанції. Третім приватизували Овечацький спиртзавод за 53 млн. грн, четвертим – Лопатинський за 50 млн. грн, п'ятим – Бершадський за 20 млн. грн. Не відбувся аукціон з продажу Хоростківського спиртзаводу, його виставлять на повторний аукціон зі зниженням стартової ціни.

Фонд держмайна оголосив про проведення ще трьох аукціонів з приватизації об'єктів ДП "Укрспирт" – Довжоцького, Залозецького та Мартинівського місць провадження діяльності та зберігання спирту.

А що ж у Малій Висці? На сайті Держмайна вказано, що цей завод готується до приватизації. Колись потужне підприємство, яке славилось серед споживачів і спиртом, і дріжджами, уже більше 12 років не працює.

– Там фактично руїна, – розповідає голова Маловисківської ОТГ Юрій Гульдас, – баки вирізані, багато чого здано на металолом. Спиртозавод працював у супрязі із місцевим цукрозаводом, але від нього теж уже майже нічого не залишилось. Ясна річ, у спиртозаводу залишаються великі борги перед бюджетом. Добре було б, аби ті залишки інфраструктури придбав ефективний власник, вклав кошти і організував там виробництво.

Зараз такий шанс з’явився. У фонді Держмайна стверджують: ті, хто придбає заводи, матимуть можливість отримати відповідні ліцензії. Але от – чи знайдеться такий покупець на те, що залишилось від Маловисківського спиртозаводу?

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail