ЄС хоче контролювати ШІ. Та чи вдасться?

Тривалі переговори щодо регулювання штучного інтелекту в ЄС досягли успіху. Ці знакові правила Європейського Союзу регулюють використання штучного інтелекту в різних аспектах життя, в тому числі – використання чатботів як ChatGPT.

Завдяки цій угоді ЄС рухається до того, щоб стати першою великою світовою державою, яка прийме закони, що регулюють ШІ. Переговори між країнами ЄС і членами Європейського парламенту тривали понад 36 годин. Вони регулюють такі питання як розпізнавання обличь, використання ШІ в судах та роботі спецслужб, прогнозування та інші моменти.

«Європа позиціонувала себе піонером у регулюванні технологій, розуміючи важливість своєї ролі як ініціатора глобальних стандартів. Це, я вважаю, історичний день», — заявив єврокомісар Тьєррі Бретон.

Угода вимагає, щоб базові моделі, такі як ChatGPT і системи штучного інтелекту загального призначення (GPAI), дотримувалися зобов’язань щодо прозорості. Ці вимоги слід виконати до того, як ці рішення будуть виведені на ринок. Прозорість означає складання технічної документації, дотримання законодавства ЄС про авторське право та розповсюдження детальних резюме про вміст, який використовується для навчання моделей штучного інтелекту.

Впливові базові моделі з системним ризиком повинні будуть оцінені незалежними аудиторами. Також потрібно буде проводити конкурентне тестування, звітувати Європейській комісії про серйозні інциденти, забезпечувати кібербезпеку та звітувати про свою енергоефективність.

Уряди можуть використовувати біометричне спостереження й розпізнавання обличь в режимі реального часу в громадських місцях лише у випадках пошуку жертв певних злочинів, запобігання справжнім, поточним або передбачуваним загрозам, таким як терористичні атаки, і розшуку людей, підозрюваних у найсерйозніших злочинах. При цьому документ забороняє біометричне сканування, яке профілює людей за політичними або релігійними переконаннями, сексуальною орієнтацією, расою чи іншими характеристиками.

Угода забороняє когнітивні поведінкові маніпуляції, нецілеспрямоване видалення зображень обличчя з Інтернету чи записів із камер відеоспостереження, системи соціального оцінювання (соціального скорингу) на основі персональних даних людей.

Штрафи за порушення цього закону коливатимуться від 7,5 мільйонів євро або 1,5% обороту до 35 мільйонів євро або 7% світового обороту.

Очікується, що в Європейській комісії буде створено Європейський офіс зі штучного інтелекту.

Надія Баловсяк, Інтернет-свобода

А тим часом Експерти NewsGuard повідомляють про виявлені 614 сайтів, створених штучним інтелектом. Існування таких сайтів, вміст яких не контролює людина, є надзвичайно небезпечним для поширення дезінформації. Виявлені ресурси розміщують контент 15 мовами: арабською, китайською, чеською, нідерландською, англійською, французькою, німецькою, індонезійською, італійською, корейською, португальською, іспанською, тагальською, тайською і турецькою.

У назві цих сайтів використовуються згадки новинних брендів, до прикладу, iBusiness Day, Ireland Top News і Daily Time Update. Тематичне наповнення цих проєктів доволі різноманітне. Тут публікується контент про політику, технології, розваги та подорожі. Проте весь вміст створено штучниим інтелектом. У текстах часто зустрічаються відверто неправдиві твердження, зокрема про політичних лідерів. Згадуються події, яких взагалі не було.

Ці сайти заробляють на розміщенні реклами, причому мова йде про рекламні технології, які не залежать від вмісту ресурсу. Це не перший звіт NewsGuard про штучно згенеровані веб-ресурси. Ще у квітні 2023 року аналітики NewsGuard виявили 49 веб-проектів, які містили штучно згенерований контент.

Отож, у порівнянні з квітнем минулого року кількість сайтів із штучним контентом зросла на понад 1000%.


Надрукувати   E-mail