Індустріальні парки – будуть? Чи тільки поговорить?..

У нас знову заговорили про індустріальні парки. В обласній військовій адміністрації минулого тижня відбулась нарада з розгляду програми комплексного відновлення Кіровоградської області на 2023-2025 роки. Головуючий перший заступника начальника ОВА Павло Конопко акцентував на тому, що уряд розробив та прийняв ряд нормативно-правових актів, які спрямовані саме на відновлення промисловості за рахунок стимулювання розвитку індустріальних парків.

Директор обласного департаменту інфраструктури Володимир Кондратюк повідомив, що в області здійснюються заходи зі створення трьох індустріальних парків. Орієнтовна вартість реалізації проєктів на 2023-2025 роки становить 1,5 мільярдів гривень коштів державного, місцевих бюджетів, інвесторів та ініціаторів створення індустріальних парків. За рахунок реалізації цих трьох проєктів планується створити 2,5 тисячі нових робочих місць. Два індустріальні парки будуть створені у місті Кропивницький – це парки “Радій” та ”Ростагропром” і один у місті Олександрія – “Стан-Інвест”.

Конценпція організації і діяльності індустріальний парк «Радій» пройшла перший етап погодження – її підтримали члени виконавчого комітету міської ради на своєму засіданні ще 8 листопада минулого року. Йшлося також про озміщення там релокованих підприємств та створення додаткових робочих місць.

У чому полягає суть концепції? Це дещо роз’яснила директорка міського департаменту з питань економічного розвитку Ніна Рахуба:

– Сучасні умови економіки, новий технологічний лад та тенденції розвитку підприємств в секторах «Приладобудування», «Гідроелектромеханіка» та «Автоматизовані системи контролю і керування технологічними процесами» потребують корінної, структурної перебудови існуючих виробництв, з використанням нових, сучасних організаційних і економічних інструментів. Планом соціально-культурного розвитку міста Кропивницький на 2022-2023 роки, розвиток саме економічного потенціалу громади обласного центру визначено базовою стратегічною метою, яка повинна забезпечити структурні зміни в реальному секторі економіки, сприяти розвитку інноваційного виробництва, підкріпленого інвестиційним ресурсом.

Метою створення Індустріального парку «Радій» генеральний директор ПАТ «НВП «Радій» – ініціатора проєкту, Аліна Бегун назвала створення сучасної моделі еко-виробництва, на засадах ресурсоефективної економіки, шляхом формування єдиної території, зі спеціалізованими виробничими потужностями, облаштованими повноцінною інженерно-транспортною інфраструктурою, спрямованою на залучення інвестицій, розвитку експортного потенціалу регіону.

Облаштування індустріального парку площею 16 га планується на території «НВП «Радій». Прогнозується участь у проекті 10-12 підприємств із загальною кількість робочих місць – 1465:

– підприємства приладобудування – 450 місць,

– підприємства електромеханічних приводів – 400 місць;

– підприємства гідропневматичних приводів – 400 місць;

– складальні підприємства – 200 місць;

– керуюча компанія – 15 місць.

Ініціатором створення індустріального парку "Ростагропром" є приватне підприємство "КОМПАНІЯ РОСТОК-АГРО". В індустріальний парк площею 22 гектарів планують вкласти інвестицій близько 340 мільйонів гривень, проте сума була вирахувана ще за цінами 2021 року. Термін реалізації проєкту – п’ять років.

В результаті очікують, що буде створена сучасна платформа для діяльності підприємств переробної та іншої промисловості, яка забезпечуватиме потреби переважно аграрного сектору економіки, з облаштованою інженерно-транспортною інфраструктурою, ліцензійним митним складом, де передбачається створення до 300 нових робочих місць у період до 2025 року.

Міська рада ще у жовтні 2021 року виділила ініціатору земельну ділянку та погодила Концепцію індустріального парку "Ростагропром".

Але чи пішла справа далі? У реєстрі індустріальних парків є лише «Олександрія», зареєстрований у квітні 2018 року. Але ж тільки така реєстрація дасть можливість отримати державне фінансування.

Чому ж так повільно триває цей процес, якщо він обіцяє прекрасний економічний розвиток, прибутки і робочі місця? Зауважте, у міській раді йшлося про програму розвитку на 2022-23 роки, на нараді в обласній військовій адміністрації – вже про 2023-25 роки.

То у нас будуть індустральні парки, чи з року в рік тільки говоритимуть про них?

P.S. Ми звернулися до Аліни Бегун та Євгена Бахмача з проханням прокоментувати ситуацію із інустріальними парками, зокрема парку «Радій», але відповіді не одержали. Немає про що розповісти?


Надрукувати   E-mail