“МакДональдсу” загрожує бойкот?

Керівники громадських організацій міст Кропивницького та Маріуполя виступили із відкритим зверненням до генерального директора «МакДональдз Юкрейн ЛТД» Юлії Бадрітдінової.

«МакДональдз Юкрейн ЛТД» хоче відкрити свої заклади швидкого харчування McDonald’s в містах Кропивницький та Маріуполь. Ці міста об’єднує те, що в обох випадках компанія має намір розмістити свої заклади на місці зелених зон у центрі міста.

У Кропивницькому через розміщення McDonald’s буде знищено значну частину Центрального скверу – останньої зеленої зони в центрі міста. Йдеться про спил 38 дерев, а площа закладу разом з лініями мак-драйву забере щонайменше 1800 кв. метрів від масиву паркової зони.

Автори звернтають увагу генерального директора, що у Кропивницькому критично мала кількість зелених зон, за підрахунками інституту Діпромісто, їх всього 6 кв. метрів на людину, тоді як норми передбачають не менше 20 кв. метрів на людину. Центральний сквер у Кропивницькому – це рекреаційна зона, тоді як проєкт забудови готується за зовсім іншим цільовим призначенням землі – «землі житлової і громадської забудови». Тут має місце службове підроблення, і це кримінальний злочин. Зараз договір оренди цієї ділянки громада оскаржує в суді, і поки триває судовий процес, будь-які роботи у сквері заборонені.

Така ж ситуація в Маріуполі – тут «МакДональдз Юкрейн ЛТД» хоче розмістити свій заклад з мак-драйвом у зеленій зоні «Грецька площа» в самому центрі міста, на перехресті двох основних проспектів міста.

При цьому зелена зона була нещодавно, у 2018 році, реконструйована за гроші Фонду Бумбураса та кошти громади. Через будівництво McDonald’s буде знищена більша частина площі – 3300 квадратних метрів. Мак-драйв буде перешкоджати пішохідному руху. Зростає ризик заторів.

Крім того, тут також має місце корупційна складова: земельну ділянку було передано в оренду незаконно, без земельного аукціону. В оренду її отримала особа, яка безпосередньо пов’язана з міським головою Маріуполя. Так само незаконно було змінено цільове призначення землі. Через забудову в зеленій зоні буде знищено як мінімум два десятки дерев – сосни, берези, платани.

“Ми, керівники громадських організацій міст Кропивницького та Маріуполя, – сказано у документі, – звертаємося до вас від імені громади, яка виступає проти будівництва закладів McDonald’s у скверах і парках наших міст. Ми просимо вас знайти інші локації для будівництва – їх дуже багато як у Кропивницькому, так і в Маріуполі. Просимо не замилювати очі громаді обіцянками про «реконструкцію і висадження 200 нових дерев», оскільки йдеться в першу чергу про незаконне захоплення під забудову земельних ділянок, на яких НЕ можна будуватися, бо це зелені зони рекреаційного призначення”.

Автори звернення також повідомляють, що в соцмережі стартувала всеукраїнська акція на захист скверу в Кропивницькому та зелених зон по всій країні від свавілля і незаконних дій компанії McDonald’s. Ця акція має всі шанси перерости в національний бойкот McDonald’s, якщо компанія не знайде інших локацій під свої заклади.

Зі свого боку при виборі інших локацій для забудови активна громада гарантує створення позитивного іміджу компанії, менеджмент якої розуміє екологічні виклики сьогодення і сприяє їх вирішенню.


Надрукувати   E-mail