Мережі "Суші Мастер" та "Суши Вок" мають російське походження

Мережі закладів азійської кухні навинос "Суші Мастер" та "Суши Вок", які мають сотні точок видачі по Україні, походять з Росії.

Одним з засновників ТОВ "Суши Мастер Україна" є громадянин РФ Олексій Павлов, який володіє 50% часткою компанії. Саме Павлов у 2013 році створив перший заклад Суші Мастер (Sushi Master) в Тюмені (РФ). Наразі на території Росії працює більше 170 закладів з такою назвою. В Україні ж бренд з’явився у 2016 році. Однак рівноправним партнером росіянина Павлова у Суши Мастер Україна є відомий бізнес-тренер Алекс Яновський. Це американець, який народився у Вінниці та вже давно працює на всьому пострадянському просторі. Він також є засновником інвестхолдингу Х100, який розвивається не лише за рахунок продажу франшиз, але й шляхом залучення невеликих приватних інвестицій для власного мережевого бізнесу типу суші-ресторанів, піцерій та кіберклубів.

Саме завдяки навичкам американця українського походження, вдалося масштабувати бізнес з приготування суші та ролів. Наприкінці 2021 року повідомлялося, що мережа працює у 14 країнах: Росія, Україна, Казахстан, Румунія, Польща, Туреччина, Білорусь, Литва, Угорщина тощо.

Також з Росії до України в 2013 році прийшов ще один відомий бренд – Суши Wok – найбільша в РФ франчайзингова мережа з приготування суші, яка об'єднує приблизно 700 точок на всьому пострадянському просторі.

Її було створено у 2011 році в Санкт-Петербурзі. У 2014 році директорка мережі Наталія Кіхтенко розповідала, що на старті в неї було три партнери та іноземний інвестор. На 2022 рік в Україні працювало 120 точок з такою назвою. Частина оформлені на одесита Андрія Ткаченка, інші – власність франчайзі-ФОП по всій Україні.

З 2019 року власником ТМ Суші Wok в Україні є громадянин України Іван Штець. У 2020 році він також подав заявку на реєстрацію торгової марки Sushi Wok. Також Штець також є бенефіціаром ТОВ "Концертний хол Одеса", який розташовано за однією адресою з готельним комплексом Одеса, що входить до міжнародної мережі Mozart. Власником чотирьох одеських готелів цієї мережі – "Моцарт", "Одеса", "Аркадія" та "Вікторія" — є Ліна Аківісон – дочка Ігоря Аківісона, бізнесмена з Санкт-Петербурга, якого у ЗМІ досі називають власником одеських готелів. Ці готелі у червні минулого року за рішенням Печерського районного суду Києва перейшли в управління АРМА. 

Відповідно до даних Роспатенту, ТМ Суши Wok в Росії є власністю ООО ТЗНЗ (Санкт-Петербург), керівником та єдиним бенефіціаром якого є Сергій Аківісон – син того самого Ігоря Аківісона. Співрозмовник видання, знайомий з бізнес-активністю родини Аківісонів в Україні, розповів, що Ігоря Аківісона та власника торгової марки Суши Wok в Україні Штеця пов’язували давні дружні стосунки. Проте українська та російська мережі з самого початку розвивалися автономно. "Єдине чим допомагав російський Суши Wok, то це порадами як правильно готувати", — розповів співрозмовник на правах анонімності.

NV.Бізнес, ЕП

У нашому місті теж чимало закладів цих брендів – на вул Велика Перспективна, 2, вул. Попова, 6д, на районах Черемушки, Велика Балка.


Надрукувати   E-mail