Сусіди зрошуватимуть землю. А ми?

В Україні офіційно створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства, пілотний проєкт зі зрошення запустять в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях.

Міністр сільського господарства Роман Лещенко нагадав, що відродження та інтеграція меліорації в аграрній політиці країни є одним із ключових завдань міністерства поруч із земельної реформою. Зокрема, додав він, закон про об’єднання водокористувачів вже готовий до першого читання.

Національним проєктом, за словами очільника аграрного відомства, він стане до 2024 року. Пілотний проєкт розпочнуть вже цьогоріч – в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях.

Серед основних завдань щодо відновлення галузі відповідно до Стратегії зрошення та дренажу до 2030 року Лещенко назвав, зокрема, збереження та відтворення родючості ґрунтів, відновлення та збільшення площ зрошуваних земель та дренажних систем. 

Крім того – стимулювання механізму державно-приватного партнерства, створення передумов для підвищення конкурентоспроможності національного сільськогосподарського виробництва на світовому ринку.

Зрошення почнеться у сусідніх з нами областях, які здавна вважаються південними. Але клімат уже змінився настільки, що й Кіровоградщину варто було б включити до цього переліку.

За матеріалами «ЕП»


Надрукувати   E-mail