Своє слово мають сказати науковці і економісти

Станом на 1 січня 2020 року в Кіровоградській області зареєстровано 62526 суб'єктів господарювання, у тому числі юридичних осіб 28674 та 33852 фізичних осіб-підприємців.

Кількість найманих працівників, які працюють на цих підприємствах перевищує 200 тисяч осіб. Якщо порівняти кількість зареєстрованих і фактично працюючих суб'єктів господарювання сьогодні, то вона, за різними спостереженнями, через карантин зменшується як мінімум на 40 відсотків, і це здебільшого фізичні особи-підприємці. Їм у цих умовах передбачити, як саме розвиватимуться кризові явища і відповідно планувати розвиток свого бізнесу практично неможливо, бо ж від них мало що залежить.

На мій погляд, хоча б у короткострокову перспективу повині зазирнути знані науковці, економісти, фінансисти (якщо вони є) та передбачити можливі переміщення ресурсів, грошових та товарних потоків, щоб своєчасно направляти їх відповідно до умов процесу рецесії. Це має відбуватися як на державному, так і на регіональному рівнях.

Можливо, в умовах економічних потрясінь і невизначеності слід застосовувати мораторій або інші забороняючі заходи на підвищення всіх цін, звісно на певний період, до нормалізації обставин.

Сергій Бедзай, виконавчий директор обласного відділення УСПП


Надрукувати   E-mail