Три мільйони знайшли як на дорозі…. Чи між паперами?

На початку січня сайт «Антикорупційний вимір» писав про закупівлю сухофруктів на 2,8 мільйона гривень для 62 кропивницьких навчально-виховних закладів. Згідно з договором, який управління освіти уклало з ФОПом Вікторією Шкварько, ціна за кілограм кураги складала 500 гривень, родзинок – 230 гривень, сушеної шипшини – 220 гривень, сухофруктів – 90 гривень.

Редакція перевірила закупівлі інших освітянських організацій, які купували сушку з аналогічними вимогами про постачання товару для багатьох шкіл і садочків та виявила приклади нижчих цін. Наприклад, у Києві постачальник возитиме в 57 садочків курагу по 250 гривень. Також є приклади придбання дешевших шипшини та сухофруктів.

Вже наступного дня після публікації управління освіти підписало додаткову угоду, яка дозволила зекономити 780 тисяч наших з вами податків.

«Співпадіння, не інакше», – прокоментувала у ФБ цей випадок юристка Євггенія Захарченко.

Сайт «Гречка» повідомив, що у грудні 2023 року управління освіти у Кропивницькому провело тендер на постачання соків до шкіл і садочків. Тоді аукціон виграло ТОВ «Оптторг-К», з яким управління вже фігурувало у кримінальному провадженні. Цього разу управління уклало договір на 8,1 мільйона гривень. 15 січня ознаки порушень у закупівлі побачив Східний офіс держаудитслужби, який розпочав перевірку. І уже через тиждень у системі Prozorro управління підписало з постачальником додаткову угоду, в якій вказана менша ціна – 5,7 мільйона гривень. Економія для міського бюджету лише на цьому договорі склала 2 362 500 гривень.

Отак на рівному місці знайшлися більше трьох мільйонів гривень! Чи треба згадувати про фінансову скруту абсолютної більшості людей, які з останніх копійок ще й донатять на нашу армію? Кому в кищеню мали піти ці три мільйони сто сорок дві тисячі гривень?

А тим часом Кропивницький апеляційний суд не задовольнив скаргу очільниці управління освіти Кропивницької міської ради Лариси Костенко щодо свого відсторонення на час розслідування.

Як уже повідомлялось раніше, 13 листопада 2023 року прокурори звернулись до місцевого суду з клопотанням щодо відсторонення очільниці управління освіти Кропивницької міськради, яка підозрюється у зловживанні службовим становищем, від займаної посади. За даними слідства, підозрювана разом з працівником бухгалтерії, за попередньою змовою, діяли в інтересах постачальника електроенергії. Таким чином підозрювані завдали шкоди на майже 600 тис. грн, що підтвердилось висновком відповідної експертизи.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail