З учора землю повертають народові. Аби лиш зумів її втримати

Ми вже писали, що після місцевих виборів усі новостворені громади отримали землю у комунальну власність.

«Це наша земля. І вона має прізвище, ім’я та по-батькові»

Підписаний Указ №449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», що передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності новообраним територіальним громадам. Передбачено, що місцеве самоврядування отримає у власність понад два млн. га землі.

Ці наміри держави починають реалізовуватися.

16 листопада 2020 року Кабмін ухвалив Постанову №1113, яка запускає механізм повноцінної передачі земель сільськогосподарського призначення всім без винятку об‘єднаним територіальним громадам нашої держави: https://bitly.su/6w2y4Z9

За словами голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Романа Лещенка, впродовж останнього місяця головні управління Держгеокадастру в областях готували всю необхідну документацію для того, аби передача земель ОТГ могла бути проведена максимально оперативно.

Згідно з цим нормативним документом передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну здійснюватиметься буквально з учорашнього дня. Відбуватиметься це відповідно до статті 117 Земельного кодексу України.

ОТГ отримають земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які були раніше в державній власності і включені до переліків земельних ділянок, права на які виставляються на земельні торги. Ділянки, щодо яких надано дозволи на розробку документації із землеустрою, у разі, коли до 15 грудня 2020 року документацію із землеустрою не подано на затвердження до територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Якщо ж органи місцевого самоврядування відмовляться підписувати акти приймання-передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну, такі земельні угіддя виставлять на торги.

Роман Лещенко звернувся до новообраних голів об’єднаних територіальних громад, які вже приступили до роботи або ж днями розпочнуть виконувати свої обов’язки: «Звертайтесь до обласних управлінь з необхідною документацією. Ви отримали підтримку на місцях, а ми передамо вам найцінніший ресурс у державі — землю. Завдяки їй місцеве самоврядування стане справді сильним. Це нові можливості та водночас серйозна відповідальність. Відновлюємо справедливість. Повертаємо землю народу України».

Справді, хотілося б, аби голови територіальних громад стали ефективними господарями отриманого земельного ресурсу, розпоряджалися ним з розумом та відповідно до вимог чинного законодавства, а не перетворились на царьків та феодальчиків, котрі розпорошать нашу найбільшу цінність між кумами та сватами.

Таїсія Дробот


Надрукувати   E-mail