Прийом полівітамінів, омега-3 жирних кислот, пробіотиків або добавок вітаміну D пов’язані зі зниженням ризику зараження COVID-19 принаймні серед жінок.
На це вказує велике популяційне дослідження, опубліковане в журналі BMJ Nutrition Prevention & Health, пише Medical Xpress.
Водночас, як показують результати, прийом будь-яких добавок з вітаміном С, цинком або часником не був пов'язаний з більш низьким ризиком заразитися коронавірусом.
Дослідники залучили дорослих користувачів додатка для дослідження симптомів COVID-19, щоб з'ясувати, чи у тих, хто приймає добавки, знизиться ризик заразитися коронавірусом. Застосунок був доступний у Великій Британії, США і Швеції.
Вчені проаналізували інформацію 372 720 британських користувачів додатка про їх регулярне вживання харчових добавок протягом травня-липня 2020 року, а також результати тестів на коронавірус.
У період з травня по липень 175 652 учасники з Великої Британії регулярно вживали харчові добавки, а 197 068 – ні. Близько 2/3 (67%) становили жінки, і більше половини мали надлишкову вагу.
Прийом пробіотиків, омега-3 жирних кислот, мультивітамінів або вітаміну D був пов'язаний з нижчим ризиком зараження коронавірусом: на 14%, 12%, 13% і 9%, відповідно, з урахуванням потенційно впливових факторів, зокрема, станів здоров’я учасників і харчування.
Подібних ефектів не спостерігалося у тих, хто приймав добавки з вітаміном С, цинком або часником.
Також дослідники визначили, що зв’язок між пробіотиками, омега-3 (саме вона міститься у жирній рибі), полівітамінами і вітаміном D спостерігалися тільки у жінок. Серед чоловіків чітких асоціацій між добавками і захистом від COVID-19 не спостерігалося.
Малюнок Олега Гуцола