Акції власників нашого обленерго нарешті арештовано, а їх названо злочинним угрупуванням

Печерський районний суд Києва 11 листопада наклав арешт на частки в стратегічних українських підприємствах та цінні папери кінцевими власниками яких є депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Євгеній Гінер та так званий "злодій в законі" на призвісько Міша "Лужнецький" Міхаіл Воєводін.

Зокрема, арештовані частки в статутних капіталах п'яти компаній: АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об'єднанні в групу VS Energy. У квітні суд уже намагався арештувати ці частки, але їх було перереєстровано на підставних осіб.

Арешт також накладено на цінні папери, які випустили ряд закритих недиверсифікованих венчурних інвестиційних фондів, ПАТ Готель "Прем'єр Палац" (акцій на 1,245 млрд грн та облігацій на 42,5 млн грн); ТОВ "Нова фінансова компанія" (облігацій на 800 млн грн). Загальна вартість арештованих цінних паперів становить 9,58 млрд грн.

Виходячи з тексту ухвал, Офіс генерального прокурора здійснює досудове розслідування кримінального провадження за дев’ятьма статтями Кримінального кодексу. "У ході досудового розслідування встановлено, що на території України, починаючи з 2001 року і до теперішнього часу, здійснює систематичну протиправну діяльність злочинне угрупування, що організоване та представлене громадянами російської федерації та до числа організаторів якої належать Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Міхаіл Воєводін", – йдеться в ухвалі.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони Бабаков, Гінер та Воєводін включені до списку осіб, до яких застосовано персональні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Група компаній VS Energy відреагувала на ухвалу суду та звинувачення, сформульовані прокурором. Вона заявляє, що боротиметься за відновлення справедливості в українських та міжнародних судах, бо ж згадані власники уже не числяться у реєстраційних документах.

«Кіровоградобленерго» досі контролюють росіяни, що схвалюють вбивства, та злодій у законі?

А тим часом Бюро економічної безпеки.викрило групу з понад 10 компаній в ухиленні від сплати податків на 320 млн грн. Серед них – компанія, яка належить до російської групи, власниками якої є чиновники Держдуми РФ. Як пише БЕБ, 19 жовтня проти цих громадян Росії були запроваджені українські санкції. За даними слідства, компанія занизила сплату податку на прибуток на загальну суму понад 125 млн грн.

За даними ЕП, ця компанія пов’язана з групою VS Energy депутата Держдуми РФ Алєксандра Бабакова, члена комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Євгенія Гінера та "злодія в законі" на призвісько Міша "Лужнецький" Міхаіл Воєводін. Усі вони потрапили під санкції в середині жовтня за винятком Бабакова, який у санкційному списку з вересня. 

Усього БЕБ викрила посадовців понад 10 компаній в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах протягом 2020-2022 років. Бюро стверджує, що вони сприяли умисному заниженню сплати податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки на суму 320 млн грн. Наразі детективи БЕБ здійснюють арешти банківських рахунків цих компаній. Вже арештовано рахунки, на яких знаходиться майже 200 млн грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів здійснюють детективи головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки.

За матеріалами ЗМІ


Надрукувати   E-mail