Геть вірус! Чекаємо у Кропивницькому АГРОЕКСПО-2020!

АГРОЕКСПО – це не просто виставка механізмів для обробітку землі та збирання і переробки врожаю. АГРОЕКСПО – це грандіозна фієста, тобто свято. 41 394 відвідувачів побували тут за три дні 2019 року. 585 компаній представили техніку. Звичайно, для продавців – покупців важливіша ділова складова виставки. А для непричетних до аграрної сфери жителів Кропивницького та приїжджих АГРОЕКСПО – то можливість зануритися в атмосферу ярмарку, скансену і фесту в одному флаконі. Велика перевага цього дійства –тут не треба спішити, тут встигаєш оглянути все уважно і по кілька разів, адже виставка триває чотири дні. Минулої осені я провела тут три дні – і щоразу знаходила якусь дивовижу, не помічену раніше.

Головне враження – це, звісно, техніка. Трактори, комбайни, сівалки, бульдозери, підйомники, сушарки, подрібнювачі, тягачі могли б без 3D– моделювання служити декораціями для художніх фільмів про мандрівки за межі Сонячної системи. Все різнокольорове, елегантне, фігуристе – такий собі технопарк, де на металеві конструкції дивитися не менш приємно, ніж на екзотичні дерева.

Моя дитинка цілий рік чекає АГРОЕКСПО з трьох головних причин: підійнятися на оглядовий майданчик критого павільйону (приблизно висота 7-го поверху), звідки видно всю виставку, пів міста і небокрай; прокататся на тракторах і неодмінно великих, де кабіна майже під хмарами; потусуватися у павільйоні домашніх тварин. Якось ми потрапила під закриття, коли чорно– білих телиць із Созонівки Кропивницького району вже везли додому і заганяли по трапу у фури, а вони опиралися – цирк відпочиває!

Покровський ярмарок – то теж не звичайний базар, а з перформансами. Фотозони з велетенськими декоративними овочами, скульптурами тварин, снопами, гойдалками, бричками. Концерти аматорів з різних районів області. Мартин Боруля (актор театру імені Кропивницького Олексій Дорошев) пропонує всім бажаючим сфотографуватися з ним. Тиснява при намаганні схопити кусень «конкурсного гарбуза»…

Весь рік городянам нагадує про АГРОЕКСПО її маркер – дерев’яний млин заводу Ельворті. На його оглядову галерею треба підійматися по таких вузьких гвинтових сходах, що аж дух перехоплює. Тут частують безплатно кавою та чаєм. Маю кілька сувенірів, виграних на веселих ельвортівських турнірах.

У критому павільйоні автомобілісти можуть натішитися спогляданням модних машин. Пригадую словацький автобус – позашляховик з височенними колесами, що легко вивезе туристів по гірському схилу. Сяє срібним ореолом павільйон нашого «Радію». Там демонструються енергоощадні світильники, що якнайкраще підходять для ферм, токів, тваринницьких комплексів. Триколісний велосипед із двома багажниками примушує хутчіш його проминути: хочеться купити! Зручний транспорт для розваг і поїздок у супермаркет – але ж нема де його тримати. І велодоріжок у Кропивницькому нема.

Серед іншого ексклюзиву АГРОЕКСПО запам’яталися дерев’яні казкові теремки, гігантська надувна фігура, що домінувала над усіє площею виставки, барвиста повітряна куля над полем, шотландець у кільті (чоловіча спідниця), що грав на волинці. Старшокласники, що втекли з уроків, аби погуляти по виставці. Цілі класи з учителями на екскурсії. Цілі автобуси з жителями області – приїхали прогулятися і відпочити. А запах овочів на грилі та смак агроекспівського плову не забуваються цілий рік!

АГРОЕКСПО-2020 30 вересня-3 жовтня 2020 року має відбутися за будь-якої погоди! Навіть за непевних карантинних перспектив. Тут легко забезпечити дистанцію між відвідувачами – настільки просторо і вільно.

Ніна Даниленко


Надрукувати   E-mail