Міністр здивувався: як багато гарних машин виробляють в Україні!

Учора у Кропивницькому відкрилася VIII міжнародна промислова виставка AgroЕxpo. Якщо на першій виставці кількість учасників ледве дотягувала до сотні, то нині це майже тисяча вітчизняних та зарубіжних компаній-виробників, сервісих та обслуговуючих фірм.

Це єдиний в Україні агропромисловий форум, де вітчизняні аграрії можуть ознайомитись з максимально можливою номенклатурою техніки та обладнання для АПК, відвідати експозицію племінних порід тварин та птиці (площа 2000 м²), побачити техніку в роботі – на демонстраційних показах, взяти участь у тематичних семінарах та форумах, а також придбати нові механізми зі значною знижкою.

Цього року, на відміну від попереднього, наймасштабнішу в Україні агропромислову виставку удостоїли своєю присутністю міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков та голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Побачивши такий огром техніки, такі масштаби (125 гектарів площі), величезнгий виставковий павільойн, Ігор Петрашко навіть не приховував, що він вражений. На посаді мінстра він – з березня нинішнього року. І, схоже, за столичними нарадами, зустрічами та паперовою роботою й досі не дуже розумів особливості галузі, яку йому довелось очолити.

Народився 45-річний міністр у Стрию на Львівщині. Закінчив Львівській політехнічний інститут (бакалавр, бізнес-адміністрування). Навчався за програмою обміну в Британії, стажувався в Карловому університеті в Празі (Чехія), отримав диплом MBA бізнес-школи при університеті Вандербільта у США. Отримав кваліфікацію юриста у Львівському національному університеті ім. Франка.

Працював консультантом з корпоративної реструктуризації в групі компаній TACIS (Україна), у енергетичній сфері в компанії Enron, відповідав за планування у GlobalSpec, керував консультаційною групою по M&A у московському й київському представництвах компанії Ernst & Young, очолював інвестиційно-банківське управління, був директором інвестиційної компанії «Трійка Діалог Україна» (дочка російського «Тройка Диалог»), звідки перейшов до департаменту корпоративного бізнесу в «Сбербанку» Росії. А ще працював в українському аграрному холдингу Ukrlandfarming, що належить Олегу Бахматюку.

Досвід солідний і чималий, але де ж тут реальне виробництво? В принципі в аграрному холдингу міг бачити трактори й комбайни, але щоб у такій кількості!

Можливо, саме знайомство із AgroЕxpo стане для Ігоря Петрашка потужним імпульсом заглибитися у реальні проблеми галузі сільськогосподарського машинобудування, і хоч чимось посприяти їй. Принаймні він повідомив, що обговорив із головою облдержадміністрації питання, які хвилюють виробників – програми компенсації, і програми додаткової державної підтримки в різних напрямках.

А ще краще було б, аби він детально поспілкувався із самими виробниками. Може, наступного разу не довелося б дивуватися…

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail