Що може зникнути з магазинів? І що значно подорожчає

На сьогодні в Україні немає дефіциту продуктів харчування, але порушена логістика, яка також стала основною причиною зростання цін.

«У нас надзвичайно важкі у зв’язку з війною, розірванням традиційних коопераційних зв’язків, логістичні проблеми доставки продуктів з одного регіону в інший. Через блокпости, через небезпеку, наявність вибухонебезпечних пристроїв. І ціна на продукти харчування, зокрема на ті ж овочі, різна у різних регіонах», – пояснив експерт.

Так, традиційно в Україні всі ранні овочі вирощуються або в теплицях, або завозяться з-за кордону. Ранні огірки, помідори, капуста, молода картопля прибували з Єгипту, Ізраїлю, Туреччини, Польщі. Це все сьогодні для України недоступно, бо порти Чорного моря заблоковані. У деяких випадках товари завозяться в обхід через інші країни, тому і вартість на них зростає.

«Коли ми з вами говоримо про об’єктивне зростання цін на ранні овочі, які традиційно в Україні були або імпортовані, або парникові, то ми ж розуміємо, що сьогодні на Закарпатті парника немає, ні на Херсонщині, ні в Запорізькій області ранніх овочів цього року не буде. Є проблеми з Миколаївщиною, Одеською областю. При тому, що уряд для того, щоб забезпечити традиційно у травні-червні овочами українців, кинув клич щодо посівів овочів на присадибних ділянках, зокрема пропонує міняти там квіти на овочі. Це ж не просто так. Уряд усвідомлює, що на сьогодні, по-перше, логістичні шляхи ускладнені, по-друге, території виробництва тих овочів мають проблеми. Традиційно овочева група у нас на Херсонщині, але вона сьогодні в окупації», – розповів експерт.

Він зазначив, що ціни на овочі будуть точно рости до кінця травня -початку червня, поки інші регіони України не засадять свої площі. Потім ціни повинні стабілізуватися і знизитися.

І все ж, за його словами, буде багато чого залежати від логістики.

«Ми не знаємо, як довго триватиме війна, скільки ще втратить Україна мостів і доріг, а це логістика. Якщо підірвали міст, то логістичний шлях доставки тієї ж курятини або картоплі вимальовується в півтора рази довшим. Це ж гроші, пальне, купа додаткових накладних витрат. А все це закладається в ціну», – додав експерт.

Хліб також може піднятися в ціні. Через війну Україна не змогла експортувати зерно за кордон. Зараз у світі зернові підскочили на 70% в ціні щодо минулого року через те, що Україна не може поставляти продукцію. Як тільки наші порти розблокуються, а зерно піде за кордон, ціни зростуть і в нас. Тобто буде серйозна основа для зростання ціни на хліб. Цього року буде дуже сильно змінюватися структура посівних площ. Сіятимуть те, що даватиме більший дохід, ніж традиційно. Тобто НБУ очікує, що інфляція буде десь 20%.

Нагадаємо, війна в Україні тією чи іншою мірою погіршила становище 1,7 мільярда людей у всьому світі, третина з яких і раніше перебувала за межею бідності.

В Організації Об'єднаних Націй вкотре попередили, що блокада російськими військами українських портів загрожує глобальною продовольчою кризою, що призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності. Про це пише New York Times.

Як зазначив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі, елеватори України переповнені зерном, яке у звичайний рік допомагає нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі. Але через війну РФ проти України ланцюжок поставок було порушено, і порти не можуть нормально працювати поблизу центру зони бойових дій.

За матеріалами ЗМІ


Надрукувати   E-mail