На арапа-2

Я вже писав про шахрайські дії КП «Теплоенергетик», коли підприємство безпідставно хотіло здерти з мене 6696,86 грн. Тоді я назвав свою публікацію «На арапа», маючи на увазі спосіб, яким діяли вимагачі: домагатися чогось шляхом обману, хитрощів, шантажу та залякування.

Я ігнорив періодичні повідомлення про борг, але з місяць тому надіслав їм на сайт рішення міської ради про відключення моєї квартири від центрального опалення, якого начебто на підприємстві не було, і через це мені нарахували борг. Їхня відповідь мене шокувала: тепер вони хочуть ще більше! На їхню думку, я вже винен 11 100,63 грн! Подробиці цієї афери настільки цікаві і незвичайні навіть для мене, загартованого бійця зі свавіллям комунальників, що не можу не поділитися ними зі своїми читачами. Бо таке може і з вами колись трапитися.

У листопаді 2017 року я став власником квартири, за якою попередній власник залишив борг з централізованого опалення. Покупцю треба знати, що за законом, якщо в нотаріальному договорі про перехід права власності нема його зобов’язання погасити борг попереднього власника, він має платити комунальникам за отримані послуги з дати набуття права власності. Стягнення з нього боргів попереднього власника – незаконне, і платити він їх може тільки за власним бажанням. Комунальники, звичайно, цю норму закону знають, але не виконують, викручуючи людям руки до останнього, особливо тим, хто їм вірить і не знає своїх прав.

Ось вам приклад на підтвердження моїх слів. Знаючи, що право власності мною набуто з листопада 1917 р., КП «Теплоенергетик» подає на мене до суду заяву про стягнення боргу за опалення за період з жовтня 2014 р. по травень 2018 р. у наказному провадженні. Наказне провадження – це коли борг стягується на підставі судового наказу без проведення судового засідання. І Ленінський суд м. Кіровограда 30.07.2018 р. видає наказ про стягнення з мене: борг + санкції + судові витрати за загальну суму 18 935 грн. Я оскаржив цей наказ і 22.10.2018 р. він був скасований в повному обсязі. Після чого я з’явився в абонвідділ, змусив оператора розрахувати суму боргу за фактично отримані послуги з теплопостачання за період після набуття права власності, оплатив його, отримав згоду на відключення від центрального опалення, і був певен, що мої стосунки з цим монстром закінчено назавжди.

Років п’ять мене дійсно не турбували, але приблизно з 2023 року в голові якогось чиновника КП «Теплоенергетик» відбувся зсув карстових пластів розуму та здорового ґлузду, і я почав поштою отримувати повідомлення з вимогою сплати неіснуючий борг.

А тепер – оцініть всю глибину правового нігілізму і маразму дій тепловиків. Вони знову починають вимагати з мене борг попереднього власника, додавши до нього ще й скасовані в суді санкції і судові витрати!

Юридичною мовою ці дії носять ознаки злочинів, передбачених ст. 190 (шахрайство), 382 (невиконання рішення суду) та ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

І що робити – спитаєте ви? Головне – не платити! У них нема жодних правових механізмів для стягнення з вас грошей в такій ситуації, залишився тільки колекторський метод невпинного нагадування «плати, плати, плати!». А ви їм – «в суд, в суд, в суд!» В суд вони не підуть, бо програють. І так по колу в надії на те, що у «боржника» не витримають нерви і він сплатить чужий борг.

Є і юридичні способи поставити на місце цих комунальних рекетирів. Можна подати позов про виключення боргу з особового рахунку. Тоді рішенням суду борг попереднього власника підприємство буде змушене виключити з вашого особового рахунку, і турбувати вас не буде. Ще й поверне вам всі судові витрати, включаючи правову допомогу, без якої ви не впораєтесь.

Я послав КП «Теплоенергетик» ще одного листа з обґрунтуванням своєї правової позиції. Надії на те, що ці товстолобики мене почують, не маю. За свої бандитські дії вони не несуть ніякої відповідальності, чого їм хвилюватися і виконувати норми законів?

Отож, якщо бандити під дахом комунального підприємства не вгамуються, буду змушений до них позиватися і компенсувати собі правову допомогу за кошти КП «Теплоенергетик». Починаю замислюватися над тим, щоб відкрити пункт прийому обдурених комунальниками платників, і почати разом з ними заробляти собі на комунальному торбохватстві гроші. Люди реально не знають своїх прав, а свавілля комунальників безмежне. Хтось же має давати їм по руках – чому не ми з вами?

Віктор Делюрман


Надрукувати   E-mail