Платитимуть не олігархи, а …фермери

Ми досі очікуємо, коли ж нарешті влада серйозно візьметься за олігархів, обмежить їхній вплив, перекриє можливості грабувати Держбюджет, зробить їхній бізнес контрольованим і таким, що платить адекватні податки. Ми очікуємо, а уряд тим часом розглядає законопроєкт, яким зокрема хоче вдвічі збільшити ставку єдиного податку для платників четвертої групи – сільгоспвиробників.

Підвищення податку потенційно стосуватиметься сільгоспвиробників крім тих, які працюють на землях закритого грунту (теплиці) та земель водного фонду. Тобто, фермери платитимуть вдвічі більше. Пропорційно збільшенню зростуть і надходження в місцеві бюджети. На думку авторів законопроєкту, це дозволить акумулювати 5,3 млрд грн.

Сьогодні для четвертої групи об'єкт оподаткування – земельні площі, база оподаткування – нормативна грошова оцінка землі з урахуванням коефіцієнта індексації. Розмір ставки з 1 га землі залежить від категорії та розташування земель. 

Крім того, пропонується скасувати мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки земель, від якої залежить розмір податків сільгоспвиробників та орендна плата за користування землею. Завдяки цьому в уряді розраховують додатково отримати ще 3,4 млрд грн.

За матеріалами «ЕП»


Надрукувати   E-mail