Гідросила інвестує у Польщу?

Днями стало відомо, що у польському місті Вроцлав збудують новий завод – Hydrosila. Для реалізації проєкту компанія Hydrosila EU вже придбала земельну ділянку загальною площею 1,6 га разом з виробничими та адміністративними будівлями. Завод спеціалізуватиметься на виробництві гідроциліндрів та шестеренних насосів.

«Це перший наш завод, який відкриється в Польщі. Компанію, яка продавала нашу продукцію на ринках Євросоюзу, ми відкрили шість років тому. Ми давно прийняли рішення, що відкриємо там підприємство, бо багатьом компаніям важливо, щоб оснащення було виготовлене в Євросоюзі», – розповів у коментарі журналістам генеральний директор ПрАТ «Гідросили ГРУП» Юрій Титов.

За словами Титова, на першому етапі, початок роботи якого планують вже за шість місяців, збиратимуть обладнання з готових запчастин, вироблених на заводах в Україні. На другому етапі вироблятимуть потрібні для збору готового обладнання деталі у Вроцлаві. Для реалізації цього етапу за наступні два роки добудують другий цех.

Юрій Титов запевняє, що це не вплине негативно на українське виробництво, навпаки воно збільшиться для задоволення експортних потреб. Hydrosila EU працює у Вроцлаві з 2017 року. Головні напрямки діяльності європейського представництва – продаж та логістика продукції українських заводів АТ «Гідросила», ПрАТ «Гідросила АПМ», ПрАТ «Гідросила ЛЄДА».

«Запуск нового виробництва дозволить збільшити обсяги постачання гідравлічного обладнання до країн Європи. Зокрема на конвеєрні заводи з виробництва сільгосптехніки, будівельно-дорожньої та комунальної техніки Німеччини», – стверджують у «Гідросилі».

Орієнтація на Європу, це, звісно, добре, але коли є можливість інвестувати, слід це робити у рідній країні, яка, як земля у спеку води, потребує інвестицій. Ще кілька років тому Польща, за офіційними даними, мала інвестицій у п’ять-шість разів більше, ніж Україна. Що вже говрити про нинішній час!

Однак це краще, ніж інвестувати в росію, що у попередні десятиліття робила «ГідросилаГРУП», співвласником і головою наглядової ради якої є почесний громадянин Кропивницького Павло Штутман. У жовтні минулого року на заводі відбулися обшуки. За версією слідства, щонайменше з 2021 року бенефіціарний власник та голова наглядової ради ПрАТ «Гідросила Груп» Павло Штутман спільно з іншими громадянами України, використовуючи підконтрольні йому підприємства, а також суб’єкти господарювання, що розміщені на території росії, які входять до групи компаній ПрАТ «Гідросила Груп» (АО «Союзгидравлика» (Бєлгород, РФ), ООО Белгородская сбытовая компания» (Бєлгород, РФ), АО «Техничесний центр Эльворти» (Батайск, РФ), ООО «Гидросила М» (Москва, РФ)) виробляють і постачають, у тому числі до підприємств військово-промислового комплексу РФ АОА «Брянский Арсенал» та ООО «Военно-промышленная компания», запчастини, які надалі встановлюються на військову техніку РФ.

Керівництво «Гідросили» тоді заявило, що з початком повномасштабного вторгнення припинило будь-яку співпрацю з агресором. Але ж скільки наших грошей, які мали б працювати на Україну, залишилось там! І чим закінчилось те розслідування, принаймні у публічній площині – невідомо.

Тепер інвестиції підуть у Польщу.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail