Кампанія кампанією, а голову включати не завадить

А вас не здивувало повідомлення, яке з’явилося днями, про те, що у другому півріччі розпочнеться реконструкція обласної та дитячої обласної лікарень? Воно розповсюджене багатьма ЗМІ, очевидно, з подачі пресслужби облдержадміністрації. Ця благодать впаде на нас не інакше, як в рамках програми «Велике будівництво». Про це ж каже і голова облдержадміністрації Андрій Назаренко.

Він ще й уточнює: «На Кіровоградщині осучаснимо два медзаклади – обласну та дитячу обласну лікарні». А раніше на форумі «Муніципальна інфраструктура: розвиток і комфорт міст» координатор програми «Велике будівництво», заступник голови офісу Президента Кирило Тимошенко анонсував масштабну реконструкцію обласних лікарень по всій країні.

Ось воно де собака зарита – державна кампанія! Ну, Кирило Тимошенко може й не знати, що у нашій області уже відбулася масштабна реконструкція обласної дитячої лікарні. Тільки за програмою попереднього президента. Він і приїздив відкрити оновлену лікарню. 21 серпня 2017 року «Укрінформ» повідомляв: «На будівництво, реконструкцію й закупівлю нового обладнання для Кіровоградської обласної клінічної дитячої лікарні було витрачено близько 200 млн гривень. Про це розповів Президент Петро Порошенко, виступаючи на відкритті нової лікарні у ході робочої поїздки до Кропивницького. За його словами, гроші збирали з Державного фонду регіонального розвитку, обласного й Кропивницького міського бюджетів, а також допомогли у фінансуванні робіт парламентарії, уряд і Адміністрація Президента». Але ж Андрій Назаренко цього не може не знати!

Що ж до обласної лікарні, то там теж уже реконструйовано деякі відділення завдяки наполегливості та завзяттю головного лікаря Лариси Андреєвої. Але державна увага, ясна річ, там не буде зайвою.

Натомість сьогодні не те що не реконструйовані, а на грані закриття деякі районні лікарні, які раніше фінансувалися із районних бюджетів, а нинішні ОТГ не можуть осилити таких витрат.

Або ж та сама обласна дитяча ще влітку минулого року заявляла про нестачу фінансування аж на 20 мільйонів гривень. Коштів, які надавала Націoнальна служба здoрoв’я України не вистачало.

Гроші для онкодиспансеру, а в дитячій обласній скоротять 100 ліжок?

Тож, може варто розібратися, як краще використати державні гроші, а не поспішати кричати в унісон з популістськими кампаніями? Ясна річ, це різні статті витрат, різні механізми, але для цього й варто ваключати голову.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail