Кропивницький проти тарифної політики уряду!

Ну, можливо, не весь Кропивницький, але депутати міської ради на вчорашній другій сесії прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою недопущення підвищення тарифів на електроенергію, природний газ та інші комунальні послуги для населення. Навряд чи багато містян були б проти цього.

Адже лавиноподібне підвищення цін на енерегетичний компонент суттєво збіднює не лише бюджети окремих родин, а й бюджет міста, позбавляє його перспектив розвитку, вчергове прирікаючи на банальне виживання.

«Нафтогаз» може забрати половину нашого бюджету розвитку

Два тижні тому міські голови кількох обласних центрів і правління Асоціації міст України мали важливу зустріч з Прем'єр-міністром України. Представники органів місцевого самоврядування пояснили главі уряду, які загрози і ризики чекають країну, якщо підвищені ціни на газ для комунальної теплоенергетики залишаться без супутніх компенсаторів. По суті таке додаткове навантаження стане непідйомним тягарем на плечах місцевих громад.

Було узгоджено прийняття відповідного меморандуму, який зафіксує, що тарифи в поточному опалювальному сезоні залишаться незмінними, а комунальні підприємства теплоенерго отримають газ за прийнятною ціною, борги за попередні роки перед НАК «Нафтогаз» будуть реструктуризовані. Про це повідомив депутатам голова міста Андрій Райкович.

– Але такого документа наразі ще немає, – уточнив він. – Механізми коригувати тарифів на тепло у нас теж відсутні, бо не підписаний відповідний закон. Зате є ринкова ціна газу для централізованого теплопостачання, яка у 1,5 раза перевищує ту, що була закладена в чинному тарифі для населення. Нам важко пояснити людям, що для “Теплоенергетика” це не 6,99, а більше 9 гривень. Крім того, суттєво зросла вартість розподілу газу, електроенергії, води і збільшився мінімальний прожитковий мінімум.

Отож, стабільність теплозабезпечення перекладено на плечі міста. І ситуація стає критичною:

– Якщо не буде знайдено розумних компромісів, якщо місцеві громади, місцеві бюджети не отримають адекватних рішень щодо врегулювання тарифів, або ж компенсаторів — державних коштів ДФРР, коштів соцекономрозвитку на будівництво, на дороги, на медицину, на соціальні об'єкти, ми змушені будемо покрити збитки тепловиків ресурсом бюджету розвитку. Інакше,,Нафтогаз” після квітня арештує рахунки теплогенеруючих підприємств за борги, – поінформував міський голова

За даними КП «Теплоенергетик» на початок січня 2021 року заборгованість підприємства складала 48 млн. грн. Це вже після дотування з міського бюджету. Січень завершився, проте ціни на газ підприємство ще не отримало. Збитки підприємства до кінця опалювального року прогнозуються до 160 млн. грн. А це – половина бюджету розвитку.

– Про який рух вперед, про які інфраструктурні, соціальні, освітні, медичні, культурні проєкти, про які дахи і двори ми в такій ситуації можемо реально говорити і планувати?! Тим більше, що у січні міський бюджет вже недоотримав 30 млн грн, – наголосив Андрій Райкович. – Якщо не покриємо збитки, не отримаємо газ на 2022 рік. Зважте і на той факт, що об'єкти бюджетної, соціальної сфери у нас також під'єднані до централізованого опалення. І в своїх бюджетах вони передбачили фінансування тепла за попередніми цінами на газ. Тому я вже попередив керівників виконавчих органів детально проаналізувати наявні фінансові можливості, бути готовими до оптимізації запланованих програм і об'єктів. Боляче про це говорити, але ми стоїмо перед ризиками працювати не з бюджетом розвитку, а з бюджетом виживання.

Депутати застерігають уряд не провокувати кризу у суспільстві

Андрій Райкович висловив сподівання, що уряд дослухається до голосу громад, зважить на важливість ролі місцевого самоврядування, не згорне процесів децентралізації і знайде у спільному діалозі з територіями єдино правильний вихід, аби не спровокувати кризу у суспільстві.

Це ж застереження висловлене і у зверненні до керівництва держави. У ньому наголошується: «Навіть тимчасові кроки уряду у вигляді встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів із 1 лютого 2021 року на рівні 6,99 грн/м3 на період дії карантину до 31 березня 2021 року не врятують ситуацію.

Здорожчання природного газу, електроенергії призводить до зростання собівартості виробництва теплової енергії, ускладнення роботи підприємств теплоенергетики через зростання заборгованості перед газопостачальними та іншими підприємствами-надавачами послуг. Невпинне зростання цін на природний газ, електроенергію також призводить до зниження матеріального добробуту значної частини громадян, до суттєвого збільшення боргів населення за спожиті послуги, що вкрай негативно впливає на результати фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної теплоенергетики, ставить їх на межу зупинки.

Населення і бізнес вимагають від влади встановити мораторій на підвищення будь-яких цін/тарифів на природний газ та електроенергію. Україна володіє достатнім потенціалом для забезпечення населення і теплоенергетики природним газом та електроенергією власного виробництва за доступними цінами».

Депутати міської ради вимагають від керівництва держави здійснити ряд кроків для стабілізації ситуації і сподіваються бути почутими.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail