Мільйони євро від ЄС – знак довіри до українських технологій «Велти»

Європейська програма Horizon оголосила про надання чотирирічного гранту у розмірі 7,3 млн. євро у рамках конкурсу Resilient Value Chains 2024 проекту REPTiS (відповідальний видобуток і переробка титану та інших первинних сировинних матеріалів для забезпечення промислових ланцюгів вартості та стратегічних секторів ЄС), учасниками якого є українські компанії «Велта» та «Велта РД Титан». Про це повідомила пресслужба компанії.

Мета програми – продемонструвати вдосконалені рішення видобутку та переробки критичної сировини титану на всіх етапах ланцюжка створення вартості, починаючи з видобутку ільменітової руди на Бирзулівському родовищі та виробництва титанового порошку з низьким вуглецевим слідом методом Velta Ti Process до виробництва кінцевих продуктів шляхом 3D друку та лиття під тиском.

У консорціумі беруть участь 11 провідних європейських компаній та наукових інститутів, що спеціалізуються на титановій сировині, порошкових матеріалах та їх застосуванні у різних галузях промисловості.

Дослідження охоплюватимуть:

– на базі видобувних потужностей компанії «Велта» у Кіровоградській області будуть тестуватися нові підходи для зниження енергоспоживання та зменшення впливу на навколишнє середовище при виробництві титанової сировини;

– на базі науково-дослідницького центру «Велта РД Титан» будуть продемонстровані вдосконалені технології виробництва титанових порошків Velta Ti Process, включаючи розширення вторинної переробки відходів та сфероїдизацію порошків;

– з українського титанового порошку буде виготовлено ряд кінцевих виробів провідними європейськими компаніями: деталь літака, медичні імпланти, корпус годинника для подальших випробувань.

Окрім того буде проведений комплексний аналіз життєвого циклу виробництва (LCA) – від видобутку сировини до виробництва кінцевих виробів. Це дозволить продемонструвати екологічну ефективність впроваджених в рамках проекту REPTIS удосконалень, включно з українською технологією Velta Ti Process, порівняно з традиційними методами видобутку та виробництва металевого титану і кінцевих виробів.

Ось як прокоментував це засновник та генеральний директор ТОВ ВКФ “Велта” Андрій Бродський: «Україна безумовно розглядається як стратегічний партнер для Європи у розрізі критичних матеріалів і проєкт REPTIS дасть можливість поглибити це співробітництво у сфері титану. Наша компанія, як українська сторона проєкту, абсолютно розділяє екологічні виклики у процесі виготовлення титанових виробів і ми будемо раді поділитися власним досвідом з колегами. Якщо вам здається, що це новина тільки про «Велту», то ви помиляєтесь, бо ця новина про довіру і великий інтерес до України з боку Європи, та найголовніше – до українських технологій.

4 роки, 7,3 мільйонів євро та консорціум з 11 провідних європейських компаній та наукових інститутів, що спеціалізуються на титановій сировині. Всі ці ресурси зібрані задля того, щоб допомогти у роботі групи компаній «Велта». Головне, що отримання такого великого грантового фінансування свідчить про те, що Україна розглядається ЄС, як країна, яка здатна побудувати новий безпечний ланцюжок поставок титанової сировини та тих самих, таких критично важливих для усього світу, кінцевих продуктів. А ще я з гордістю можу сказати, що від України європейці розглядають у якості партнера не державну, а саме приватну компанію. До речі, за грант також боролися канадійці, але була обрана Україна, навіть незважаючи на війну».


Надрукувати   E-mail