Титан «Велти» полетить на Місяць

Сенсаційне повідомлення з’явилось у інформаційному просторі: британска компания Spacebit, заснована українцем Павлом Танасюком, наступного року здійснить місію на Місяць. Її мета – висадка на природному супутнику Землі ровера-павука. Цей павуковидний робот вагою 1,5 кілограма з допомогою кількох наукових інструментів, розроблених в Україні, фотографуватиме і збиратиме інформацію про температуру, рівень радіації та інші умови на поверхні Місяця. Він також має знайти і дослідити печери, які утворились в часи вулканічної активності на Місяці. Це стане величезною підмогою для майбутньої колонізації цієї планети людиною.

Павло Танасюк – вихідець із Житомира – рідного міста батька космонавтики Сергія Корольова. Компанію у Лондоні він заснував у 2014 році, продавши платіжну систему Monexy ( розроблена українцем система електронних грошей). Наступними роками Павло залучив у компанію більше десяти мільйонів доларів інвестицій. Він прагне побудувати на космічному стартапі мільярдну компанію, зосереджену на розробці технологій космічної робототехніки для місячних та планетарних місій.

Робота-павука візьме на борт місячний посадковий модуль Astrobotic Peregrine, якого доставить на Місяць американська ракета важкого класу Vulcan. Запуск місячного посадкового апарату Peregrine відбуватиметься в рамках програми «Комерційні сервіси з доставки корисного навантаження на Місяць» NASA.

Наукове обладнання для робота готують українські компанії – КП «Південне», «Екостат», а його корпус буде зроблено за допомогою ЗD-друку з титанового порошку, технологія виготовлення якого належить «ТитанЕра». Новітня технологія значно здешевлює виготовлення титану за рахунок кількаразового зменшення енергоємності процесу. Цей винахід зроблено науково-дослідницьким центpом Velta RD Titan, що разом із «ТитанЕра» входить у кластер, започаткований минулого року ТОВ ВКФ «Велта». Ця фірма починала із видобутку ільменітового піску у Новомиргородському районі.

– Так, ми, «ТитанЕра», знаходимося тільки на початку своєї виробничої діяльності, – сказав під час пресконференції з приводу майбутнього запуску робота-павука на Місяць засновник компанії Андрій Бродський. – ми вчимся виготовляти складні речі з титана, отриманого за нашою власною технологією. І участь нашого металу в космічній місії для нас – серйозний виклик і велика відповідальність. Титан був і є космічним металом. І я вірю, що сплав приватної ініціативи і новітніх технологій, помножені на патріотизм, зможуть повернути Україну в ряд провідних космічних держав.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail