Золотовалютний запас РФ стане нашим?

На третій день вторгнення Росії в Україну Євросоюз запровадив новий пакет економічних санкцій проти країни-агресора. Серед іншого вони включали блокування операцій, пов’язаних з управлінням резервами центрального банку РФ. Уже наступного дня до жорстких санкцій ЄС приєдналися США, Японія, Велика Британія і навіть традиційно нейтральна Швейцарія.

Як наслідок, Росія втратила доступ до тієї частини резервів, яка розташована на Заході та в Японії і номінована майже в усіх резервних валютах, крім китайського юаня.

Наше міністерство економіки спільно з урядами інших країн шукають механізм передавання Україні 415 млрд арештованих золотовалютних резервів центробанку РФ. Про це повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін в коментарі "Укрінформ": "Західні уряди вже арештували золотовалютні резерви центробанку Російської Федерації – 415 млрд дол. Цієї суми достатньо, щоб перекрити оці прямі втрати. Ми розраховуємо, що в найближчий час спільно з урядами інших країн ми знайдемо юридичний механізм, яким чином ці гроші можуть надійти Україні для відновлення і компенсацій", – сказав він.

За матеріалами “ЕП”


Надрукувати   E-mail