Америка нам допоможе?

Завтра міська влада розглядатиме можливість прийняття нового тарифу на теплопостачання – 69.33. Не факт, що ці розрахунки КП «Теплоенергетик» буде підтримано, але, очевидно, що так чи інакше оплата збільшиться.

Теплопостачання – одне з найслабших місць у комунальній сфері Кропивницького. Його схема давно застаріла, розбалансована і неефективна. Знайти вихід тут непросто. Цю проблему відтепер беруть під свою опіку і забезпечуватимуть технічну підтримку під час втілення у життя проєкту з розробки нової схеми теплопостачання обласного центру представники USAID ESP “Енергетична безпека”. Наприкінці минулого тижня у міській раді відбулася перша online зустріч, під час якої був підписаний відповідний меморандум про співпрацю між проєктом Енергетичної безпеки, КП «Теплоенергетик» та міською радою.

Втілення цього проєкту є стратегічним завданням для міської влади Кропивницького. Наявні потужності теплогенерації морально і технологічно не відповідають викликам часу, адже були збудовані у 60-х роках минулого століття: вони тягнуть сотні мільйонів гривень з бюджету міста. Обласний центр давно розпочав пошуки високопрофесійних партнерів для налагодження співпраці у сфері модернізації існуючої у місті системи теплопостачання. Тож активні комунікації у сфері енергетичної безпеки, фахова підтримка, об’єктивна оцінка стану інженерних систем подачі теплоносія у Кропивницькому найближчим часом стануть реальністю.

– Хочу зауважити, що місто справді цінує увагу поважної організації USAID до нашої проблеми і ми сподіваємося, що спільна робота ваших експертів, наших КП “Теплоенергетик”, профільного управління, моїх заступників дасть можливість в найкоротші терміни зрозуміти, проаналізувати ситуацію і знайти ту ефективну модель, яка ляже в основу проєкту модернізації схеми теплопостачання міста, – наголосив Андрій Райкович.

– Ми переконані, що проєкт буде успішним, – запевнив міського голову керівник напрямку з питань теплопостачання проєкту USAID “Енергетична безпека” Євген Глушак. – Запорукою цьому є значний досвід наших спеціалістів у проектуванні систем теплопостачання. Наше завдання – зробити послуги подачі тепла у Кропивницькому такими, щоб споживачам було вигідно ними користуватися, а підприємство надавало їх беззбитково. Попередньо ми бачимо, що система буде мультифункціональною, тобто включатиме в себе власне централізовані, частково централізовані і індивідуальні схеми опалення.

Спеціалісти проєкту USAID “Енергетична безпека” на першому етапі здійснять оцінку технічного, економічного та фінансового стану теплогенеруючого підприємства і системи теплопостачання. Результатом реалізації спільного проєкту стане розробка схеми теплопостачання міста Кропивницького та концептуальної стратегії теплопостачання обласного центру. Відповідно до погодженого плану впровадження технічної допомоги, схема і стратегія мають бути готовими до травня 2022 року.

Тож, Америка нам допоможе, але, як бачимо, нескоро. Ще й наступну зиму доведеться залишатися у старій системі. Та й втілення розробленого може зайняти немало часу.

Андрій Райкович звернув увагу партнерів, що з попереднім планом втілення в життя важливого для громади проєкту вже ознайомився і попросив, за можливості, пришвидшити процес.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail