Будуть інвестиції? Аби не від лижного інструктора

Учора Кіровоградська обласна рада і Кропивницька міська підписали меморандуми про співпрацю із асоціацією C.R.E.A.M. EUROPE PPP Alliance.

З першого погляду виникає асоціація із сумнозвісним лижним інструктором, який кілька років тому підписав гучні угоди із солідною державною інституцією, а насправді усе виявилось мильною булькою. Адже назва асоціації не настільки широко відома, щоб відразу викликати довіру. Та цього разу, схоже, ні.

C.R.E.A.M. EUROPE PPP Alliance – це Європейська асоціація державно-приватного партнерства, створена в 2001 році. C.R.E.A.M є провідним експертом з впровадження державно-приватного партнерства (ДПП), ініціації та реалізації проєктів ДПП в усіх сферах діяльності в якості стійкої стратегії регіонального розвитку. Вона має ділові взаємостосунки з міжнародними фінансовими установами, організаціями, потенційними інвесторами, постачальниками устаткування та технологій. До складу альянсу входять 14 національних громадських об’єднань приватного партнерства та більше 200 одиниць ДПП по всьому світу з головними офісами в Мюнхені та Брюсселі.

Отже, йдеться про фактично спільні проєкти європейських інвесторів і місцевих бюджетів, також, очевидно, йтиметься про передачу в оренду чи концесію майна. Тож, чи ризикуємо ми чимось? Певною мірою, так. Але хто не ризикує, той не п’є шампанського.

Тим більше, будемо сподіватися, керівництво області вже випило його ще у жовтні минулого року, коли відбулося засідання за круглим столом на тему "Презентація комплексного розвитку області при підтримці C.R.E.A.M. Europe PPP Alliance". Тобто, це вже не перша зустріч і це додає оптимізму.

А за що ж вип’ємо ми? Голова обласної ради Сергій Шульга висловив готовність втілювати великі інвестиційні проєкти в різних галузях на користь економічного розвитку і вніс конкретні пропозиції — визначив об’єкти, які мають таку перспективу. Мова, зокрема, йшла про розбудову Знам’янської бальнеологічної лікарні та аеропорту у Кропивницькому. Бальнеологічна лікарня має високоякісні радонові термальні води, зручне розташування, логістику, кваліфікований персонал. Варто лише розвинути інфраструктуру та урізноманітнити сферу послуг та підняти їх на вищий рівень. Аеропорт теж має широку перспективу, але для цього необхідно продумати, зокрема, діяльність економічного центру. Сторони прийняли рішення здійснювати реальні кроки в цьому напрямку, розпочати створювати один із пілотних проєктів саме на Кіровоградщині і вже працювати над його структурою і наповненням.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович підписав меморандум про співпрацю з координатором C.R.E.A.M. Bulgaria PPP Aliance Валерієм Дімітровим. Один з проєктів, який може бути цікавим для реалізації в рамках меморандуму – будівництво в обласному центрі сучасного аквапарку.

А тим часом: Кропивницький став одним із 12 міст України, які отримають фінансову допомогу на реалізацію власних ідей, спрямованих на покращення бізнес-клімату та підтримку підприємництва, в тому числі в період пандемії. Це стало можливим, завдяки продуктивній роботі департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, фахівці якого, спільно з торгово-промисловою палатою фахово підготували заявку для отримання гранту на створення безкоштовної платформи “Діловий Кропивницький он-лайн” в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі.

Проєкт реалізує Німецьке товариство міжнародного співробітництва “GIZ”. За результатами розгляду пропозицій, наше місто стало одним із тих, де цікавий проєкт втілять в життя. Створена онлайн платформа міститиме повну актуальну інформацію про активні підприємства, установи та організації Кропивницького в розрізі галузей економіки. Реалізовуватиметься проєкт пів року.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail