Рік думали, поки повідомили про підозру російському мільярдерові?

«Прокурори Кіровоградської обласної прокуратури повідомили про підозру російському підприємцю і бенефіціарному власнику АТ «Кіровоградське рудоуправління», який причетний до фінансування збройної агресії рф проти України», – майже сенсаційно оголосила обласна прокуратура.

І далі: «Підозрюваний є бенефіціарним власником АТ «Кіровоградське рудоуправління», яке спеціалізувалося на видобутку та переробці каоліну. Підприємство мало сталі фінансово-господарські зв’язки зі структурами держави-агресора. Бізнесмен входить до складу акціонерів та директорів найпотужніших підприємств росії, що виконують замовлення військово-промислового комплексу ворога та його силових структур. Підприємства сплачують мільярдні суми податків та інших обов’язкових платежів як до бюджету країни-агресора, так і до позабюджетних фондів. Кошти спрямовуються на потреби збройних сил рф, а також фінансування незаконних збройних формувань, що задіяні у російській агресії проти України. Підозрюваному інкриміновано фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 4 ст. 110-2 КК України). Досудове розслідування здійснюють слідчі управління СБУ в області».

Прізвище підозрюваного прокуратура не називає. Хто ж це? Уродженець міста Денау Узбецької РСР Сергій Леонідович Кабаргін, давно занесений у саенкційні списки. Він власник та співвласник більше десяти підприємств в рф, які причетні до військово-стратегічних галузей країни-агресорки.

Та не це головне. Дивує і враєжає те, що ще посеред червня минулого року – рівно рік тому! – оперативники управління стратегічних розслідувань в Кіровоградській області та слідчі обласної поліції встановили особу бенефіціара (крім нього ще якась Людмила Соловйова з москви). У рамках кримінального провадження було арештовано майно та корпоративні права підприємства, вартістю майже 30 млн грн, аби запобігти його відчуженню у зв’язку із запровадженими санкціями та виведенню коштів за межі України. Корпоративні права та об’єкти нерухомості доти перебували у віданні підприємств рф, власник яких – російський підприємець-міліардер.

Офіс АТ «Кіровоградське рудоуправління» розташований у селі Катеринівці. Вже тоді у відкритому доступі була інформація, що АТ «Кіровоградське рудоуправління» постійно продавало в росію копалини втричі дешевше, ніж іншим країнам, про що свідчать укладені контракти про поставку продукції та сировини. Окрім того підприємство неодноразово здійснювало реалізацію та відвантаження готової продукції до одного з самарських підприємств російської федерації, яке у свою чергу надає допомогу самопроголошеній владі територій Донецької та Луганської областей. Директор підприємства Володимир Кухта тоді відмовився коментувати цю ситуацію, зазначивши лише, що митниця пропускала той вантаж, і АТ працювало у рамках закону, а він взагалі не знав куди і кому спрямовується продукція.

Чи знали люди в Катеринівці, що їхній каолін йде на потреби ворога?

Чи знав директор, чи не знав, і хто ще був задіяний у цій схемі, ще рік тому мали б з’ясувати правоохоронні органи. Чи з’ясували? Чи припинили постачання цінної сировини ворогові? Чи й досі усе працює по накатаній? Чому про це не повідомляє прокуратура? Зате через рік розродились і похвалились (!) підозрою Сергію Кабаргіну! І це – під час жорстокої війни! Що було б з нами, і з тими ж «оперативними» прокурорами, якби так реагували на загрозу наші воїни?

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail