То сквер таки буде наш?

Не один рік триває боротьба за фактично центральний міський сквер. Найцентровіше, найкозирніше місце у обласному центрі. Давно треба там навести лад. А неможливо – сквер знаходиться у достроковій оренді.

Сама ця оренда робилася не по-людськи.

Зігнемо біду зі сквером?

У кількох словах, суть у тому, що сквер опинився на 49 років у руках такого собі ніби бізнесмена Олега Гнибіденка (ТОВ «Укрсфера») сумнозвісним рішенням тодішньої міської ради (більшість мала партія ВО «Батьківщина») №405, яким роздали своїм людям мало не пів міста. Свого часу пан Олег разом з колегами був причетний до зловживань на тодішньому 100-му окрузі ще на виборах 2004 року. Через кілька років цей горе-бізнесмен затримувався правоохоронцями за підозрою у причетності до економічного злочину. Йшлося про шахрайську схему, яка принесла збиток міському бюджету на три з половиною мільйони гривень. Чим закінчилася та справа і чи закінчилась взагалі – досі невідомо.

Якось орендар оголошував, що впорядковуватиме таки вихоплену у громади територію. Десять років тому він мав намір частину скверу очистити від дерев, влаштувати дитячий майданчик, а по перитметру розташувати торгові павільйони. Та містян не погодилися з таким проєктом, вчинили чималий спротив, тож Гнибіденкові довелося відмовитись від своїх намірів. Більше «геніальні» ідеї його не навідували.

Переговори попередніх голів міста із «дбайливцем» Гнибіденком, очевидно, закінчувались нічим. Пару місяців тому Андрій Райкович на апаратній нараді уже оголошував про свій намір звернутися до прокуратури, аби нарешті повернути сквер громаді міста.Та знову ж, мабуть, перспективи тут виявились туманні. Цього разу він публічно заявив про спробу повернути центральрний міський сквер через суд. Саме таким способом було повернуто місту тролейбусне управління та готель «Київ».

Дивно тільки, чому справа аж так затягнулась, чому до суду не було подано набагато раніше? Адже давно відомо, що орендар не може і не хоче наводити лад у сквері. Правда, й судова справа не така вже однозначна. Ясна річ, Гнибіденко доводитиме законність оренди. Судді відмовляються коментувати ситуацію, хоча очевидна правда на боці міської громади.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail