Американська холдингова компанія може створити суперуспішний бізнес у нашій області

У Кіровоградській регіональній торгово-промисловій палаті представили проєкт заводу із виробництва флоат-скла.

Презентація відбулася під час перебування на Кіровоградщині Амре Юнуса – співкеруючого партнера холдингу Magellan Investment Holdings, візит якого супроводжує Ukraine Invest. Magellan Investment Holdings американська інвестиційноа холдингова компанія, що має різноманітні інтереси в енергетиці та природних ресурсах, аерокосмічній та оборонній галузі та технологіях. Її офіси є в Лондоні, Люксембурзі та Цюріху.

Завод, що планують збудувати, стане єдиним в Україні сучасним високотехнологічним підприємством з виробництва флоат-скла за стандартами ЄС. Його запланована виробнича потужність складатиме 510 т готової продукції на добу. Флоат-скло – це найпоширеніший вид листового скла. Виготовляється таке скло методом термічного формування на розплаві металу, наприклад, олова. Такий метод виготовлення скла називається флоат-методом. Він дозволяє одержувати скло високої якості у великих кількостях. У порівнянні із традиційними методами виготовлення скла (метод Еміля Фурко, тягнене скло) флоат-метод продуктивніший, якість одержуваного скла стабільна. З винаходом флоат-методу зникла необхідність у додатковому поліруванні й шліфуванні скла.

Флоат-скло вирізняється високою оптичною прозорістю, ідеально пласкими й паралельними поверхнями. Як правило, флоат-скло виготовляється товщиною від 3 до 19 мм. Можна одержати скло тонше 3 мм, однак у будівництві таке скло використовувати небажано.

Для підвищення міцності флоат-скло може бути додатково укріплене спеціальною захисною плівкою. Полімерна плівка всього в кілька часток міліметра товщиною перешкоджає руйнуванню скла під впливом ударів. Така плівка може бути повністю прозорою або ж пофарбованою – тоді вона додатково захищає скло й від надмірно яскравого сонячного світла. Скло з такою плівкою встановлюється на вікнах приміщень.

Якщо за допомогою тонких полімерних плівок з'єднати кілька флоат-стекол, виходить новий вид скла – мультиплекс. На практиці найчастіше можна зустріти різновид мультиплекса із трьох стекол – триплекс. Між шарами флоат-скла міститься спеціальна полімерна плівка, що у процесі наступної термічної обробки надійно скріплює шари скла між собою, утворюючи дуже міцне композитне з’єднання. Отримане скло відрізняється підвищеною міцністю, ударостійкістю. Властивості флоат-скла дозволяють застосовувати цей вид скла практично в усіх сферах людської діяльності.

Загальна сума інвестицій, що мають бути вкладені у виробництво – близько 250 млн євро. А розташування заводу на Кіровоградщині дозволить створити більше 340 робочих місць. Враховуючи потреби України у склі під час післявоєнної відбудови, та уже й у нинішній час, цей бізненс може стати суперуспішним.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail