Чи буде у нас електрика зимою досі залежить від росіян?

За час багаторічної приватизації розподільні енергоактиви опинилися у портфелях кількох фінансово-промислових груп – зараз близько 80% електроенергії розподіляють приватні компанії. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який контролює майже половину розподілу електроенергії в Україні, від його обленерго залежить стабільне постачання понад 5 млн споживачів. Другий за величиною власник розподільчих компаній – уряд, який контролює понад 20% розподілу. Близько 10% розподільчих потужностей у портфелі групи з російським корінням VS Energy.

Загалом 14 українських обленерго в руках Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Юрія Бойка, Костянтина Григоришина, Григорія та Ігоря Суркісов. Ще п'ять належать VS Energy, шість – державі. Обленерго – природні монополісти, які заробляють, надаючи послугу передачі електроенергії. У 2021 році в Україні запрацювало RAB-регулювання, яке збільшило тарифи обленерго на 16–30% – частка прибутку спрямовується на відновлення мережі. 2021 року 25 обленерго, які перейшли на RAB, отримали 9,23 млрд грн гарантованого прибутку, підрахував «Бізнес Цензор». Але напередодні складної зими 2022–2023 років ресурси обленерго, особливо тих, що на лінії вогню, практично закінчилися, каже Олександр Баранюк директор спілки «Розумні електромережі України», яка об'єднує 14 обленерго.

Обленерго у Рівненській, Херсонській, Житомирській, Чернівецькій та Кіровоградській областях входить до групи VS Energy, яка розподіляє близько 10% електроенергії в Україні. За даними bihus.info, ці обленерго було приватизовано за $120 млн ще на початку 2000 року, окрім «Чернівціобленерго», контрольний пакет якого держава продала у 2012–2014 роках. На сайті VS Energy повідомляють, що вона ніяк не пов'язана із російським бізнесом. Енергетичні активи об'єднує «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна», кінцевими бенефіціарами якої вважаються громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Вілліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина). У травневому інтерв'ю «РБК-Україна» Дамбінс запевняв, що російські громадяни не мають стосунку до цієї компанії. Який зв'язок громадян Росії із VS Energy?

Громадяни ЄС є номінальними власниками, які допускають у розслідуваннях видань «Бізнес Цензор» та «Економічна правда». «Сьогодні» з'ясував, що співзасновник «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» Марина Ярославська – дружина уродженця Харкова Євгена Гінера. Вона народилася в Україні і є громадянкою Німеччини, хоча до березня 2008 року вона мала російський паспорт. ЕП отримало копію указу про її вихід із громадянства РФ, де зазначається, що дочка Ярославської Юлія має прізвище батька – Гінер. Євген Гінер – президент російського футбольного клубу ЦСКА, також під санкціями США. А Вігантс та Дамбінс, як свідчить архів документів Panama Papers, були довіреними особами Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, що у 2014 році голосував за анексію українського Криму, перебуває під санкціями України, ЄС та США). За даними "Нової газети", за допомогою цих громадян Латвії Бабаков намагався приховати свою комерційну присутність на Заході.

Хто зараз кінцевий бенефіціар VS Energy, достеменно невідомо. Наприклад, народний депутат, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на початку 2021-го стверджував, що частки VS Energy у Гінера та Олександра Бабакова викупив їхній третій партнер – Михайло Воєводін. Але в офіційних реєстрах ця угода так і не була відображена. Про Воєводина відомо небагато. З довідки Інтерполу, опублікованої журналістами «Радіо Свобода»: 1959 року народження, уродженець Росії, 2019-го проживав в Ізраїлі, має статус злодія в законі, прізвисько – Misha Luzhnetskiy.

У травні 2022 року Київський апеляційний суд відмовив ДБР та Офісу генпрокурора в арешті активів групи компаній VS Energy через відсутність достатньої кількості доказів. Колишня держуповноважена Антимонопольного комітету України Агія Загребельська вважає, що такі зв'язки з російськими бізнесменами, які є лояльними до російської влади, є загрозою для України.

Націоналізувати активи без рішення суду може Рада нацбезпеки та оборони (РНБО). «VS energy є у списку на націоналізацію із 26 000 активів», – каже один із юридичних консультантів Офісу президента (ОП). Усі вони підпадають під закон про російські активи, який Верховна Рада ухвалила у травні. Однак рішення щодо найбільших активів приймаються за вказівкою з Офісу президента, продовжує співрозмовник із ВП. Як приклад: націоналізація облгазів Фірташа чи активів Медведчука. Щодо обленерго VS Energy такого рішення наразі немає, каже він. Секретар РНБО Олексій Данилов, за його словами, не хоче брати на себе відповідальність, поки процес націоналізації не стане системнішим. Офіс президента разом із РНБО розробляє новий закон, який матиме чіткий перелік критеріїв, за якими націоналізуватимуться компанії, та систематизує хаотичний процес, каже співрозмовник із Офісу президента. Те, що такий законопроект розробляється, підтвердив в інтерв'ю Forbes голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Ігор Орел, Forbes


Надрукувати   E-mail