Електронний півень таки клюнув…

Електронний документообіг запровадила Кіровоградська обласна рада у 2021 році. Про це сказано у звіті голови обласної ради Сергія Шульги. Така система забезпечує єдину електронну базу створення, руху, зберігання та пошуку документів, що значно скорочує час роботи з ними. Окрема система для електронного документообігу працює і з органами виконавчої влади.

Між тим ті, хто хоч трохи знається на механізмах проходження паперів у органах влади, визнають, що іноді один і той самий документ, наприклад, у обласній держадміністрації доводиться копіювати 20-30 разів. Ще кілька років тому у одній із РДА підрахували: тільки на папері та витратних матеріалах можна економити тисяч 25 на рік. І справа не лише у економії коштів. Ще на початку 2000-их експериментально було встановлено: аби всі місцеві органи влади почали виконувати термінове (!) розпорядження Президента необхідно сім днів. Про яку оперативність, маневреність може йти мова? Так само й на місцевому рівні. А останнім же часом наскільки зросла кількість надзвичайних ситуацій, від оперативності реакції на які буквально залежить кількість жертв і результативність ліквідації. Не кажучи вже про ковідну пандемію і нинішню російсько-українську війну!

«Минулоріч за моєї ініціативи відбулася модернізація системи відеозапису, що працює в кабінетах засідань постійних комісій. На моє переконання, це рішення дало можливість підвищити прозорість і відкритість діяльності депутатів», – зауважує у звіті Сергій Шульга й акцентує увагу на доступності влади. Водночас він зазначає, як голова обласної ради окрім особистих прийомів, започаткував виїзні прийоми громадян, на які до участі запрошує і депутатів.

Один з попередніх керівників Кіровоградської облдержадміністрації фішкою своєї роботи вважав саме виїзди на місця. Побачити, так би мовити, все своїми очима, знати ситуацію з середини і т.д. Стандартний набір аргументів, яким послуговувались ще секретарі обкомів КПУ. Очевидно, від тих методів абсолютно відмовлятися й не варто, але коли щотижня у райони області, включаючи й найвіддаленіші, відправлявся кортеж (голова ж обласної влади не їздить сам – помічники, керівники управлінь, прес-служба), то це влітає в копієчку. Вартість бензину, оплата відряджень помножена на кількість виїздів – порахувати неважко. Очевидно, не можна відмовлятися від таких поїздок, але принаймні частину їх доцільно замінити спілкуванням з допомогою того ж «Скайпу», який дозволяє проводити не лише загальнообласні наради, а й особистий прийом громадян. Для цього достатньо лише придбати веб-камери,

У такому ж режиму може працювати і Муніципальна ліга, створена саме для того, щоб посилити роботу з кожною із 49 громад. Це перший такого формату дорадчий орган при обласній раді за час незалежності України. Підготовку, за словами Сергія Шульги, розпочали наприкінці 2021 року, а вже 18 лютого 2022 року відбулося її перше засідання. Участь у ньому взяли всі громади Кіровоградщини. Але голова обласної ради чомусь вважає, що її роботу можна буде продовжити лише після перемоги. Чому? Вона цілком може працювати в онлайн режимі.

«Інвестиції – це не лише економіка. Уперше Кіровоградська обласна рада розпочала роботу над абсолютно новим напрямком – міжнародним. У 2021 році відбулися зустрічі з послами країн-партнерів, під час яких мова велася не тільки про економічну співпрацю, а й про взаємодію у гуманітарному напрямку. Актуальним у планах залишається створення інвестиційної ради при обласній раді. Кіровоградщина – туристичний регіон – гасло, під яким у 2021 році відбувалася активна промоція туристичного потенціалу області. Ми запланували масштабну роботу над створенням нових туристичних маршрутів». Це тільки два моменти, згадані у звіті Сергія Шульги. Кожному з них могла б прислужитися електронна система обміну інформацією і спілкування онлайн.

Область потребує зміцнення свого електронного скелету, підготовку до створення якого розпочали ще більше десяти років тому. Процес тривав повільно. Але нині електронний півень таки клюнув…

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail