«Єлізавета» витрачає мільйони з бюджету і тільки шкодить?

Головне управління ЖКГ інформує, що провели тендер і КП "Єлізавета" на майже 4,5 млн грн здійснила озеленення. КП – це не комунальне, а колективне підприємство, тобто приватне. Отож, чому мільйони коштів платників податків з бюджету щороку йдуть якомусь колективному підприємству, коли ми маємо своє комунальне, на якому офіційно втричі більше працівників, ніж у КП «Єлізавета»?

Не розумію, чому ці заходи називаються озелененням, якщо на 29-ти з 43 сторінок технічного завдання на 4,5 млн грн йдеться про видалення дерев. ТЗ налічує 193 пункти, де і скільки треба їх видалили. Зазвичай від одного до трьох за однією адресою, тобто в середньому йдеться про знищення 380 дерев. А замість них передбачено висадити 15 лип і 25 горобин (!!!) чорноплідних, а решта:

  • 3 кущі бобовника,
  • 90 кущів спіреї японської;
  • 25 кущів вишні войлочної,
  • 48 чубушника,
  • 71 – дейції,
  • 6 – айви японської,
  • 25 саджанців сніжноягідника,
  • 62 кущі форзиції,
  • 9 – будлеї,
  • 12 туй,
  • 41 кущ спіреї калинолистої,
  • 21 – піракант,
  • 9 – тамарикс,
  • 4 топіарних куща,
  • 31 – барбарис тунберга.

Тобто, всього 40 дерев і 453 кущі.

Але якщо ви запитаєте, де ж всі ті кущі висадили і чому ви цього не помітили, я вам поясню. По 20-30 кущів висадили у різних куточках міста. Наприклад, у сквері Бузуляка 6 кущів чубушника, 6 форзиції і 10 спіреї японської. На Набережній навпроти аптеки 3 кущі бобовника, 9 тамарикса і 20 кущів дейції і так далі.

У мене запитання: навіщо їх садити по всьому місту і як за ними потім доглядати? Чи покращує це вигляд наших скверів? Чому б не посадити в одному місці, щоб можна було забезпечити подальший належний догляд, поки вони не приймуться? Натомість у нас висаджують по кілька кущів по всьому місту, а потім громадські активісти хапаються за серце і поливають з баклажок, щоб все це бездумно насаджене не загинуло.

Якби ж то громадські активісти знали, що за умовами тендеру КП «Єлізавєта» має поливати, а якщо до осені не прийнялось, то за свій рахунок пересаджувати. І тільки коли прийметься, тоді вже ці рослини беруться на баланс КП «Благоустрій» і вже далі поливає комунальне підприємство. Тому так дорого і виходить – аж 4,5 млн.грн.

Загалом, пів тисячі кущів для міста – це зовсім небагато і для цього не обов'язково проводити тендер і платити гроші підряднику. Це можна законно і дешевше зробити господарським способом, тобто силами комунального підприємства "Благоустрій", яке налічує 87 працівників. Тоді як у підрядника КП "Єлізавета", згідно з даними Опендатабот, лише 30 працівників. Для прикладу, в мене в дворі росте 200 кущів, посаджені за один день трьома людьми. І ми всі теж орієнтуємось – скільки коштує видалення дерев…

І це тільки про один тендер на 4,5 млн. грн., який точно не єдиний. Але в цілому підхід зрозумілий.

Не краще в нашому місті з квітами і клумбами. Навіщо робити сумнівні з точки зору естетики і продуманності композиції з квітами і туями, наприклад, на кільці біля Нового автовокзалу, якщо через деякий час ті туї закриватимуть білборди рекламодавців? Я проїжджаю це місце щодня і просто диву даюся, який «ландшафтний дизайнер» все це придумав і насадив…

Навіщо щороку висаджувати квіти, якщо у вас бракує робочих рук і техніки для поливу, коли вірити дописам агронома,? На жаль, запитань більше, ніж відповідей. Як подумаю, скільки треба було працювати платникам податків, щоб сплатити ці мільйони до бюджету, які ось так витрачаються… Таке враження, що для декого головне процес освоєння коштів, а не щоб наше місто було квітучим, зеленим і охайним…

Ольга Ковальова-Алокілі

P.S. Надія Паливода, «Озеленення Кропивницький»: Усі ті кущі вже всохли, навіть рятувати нема що, я там вчора була, на Набережній. Та й на Героїв України вони всохли, як і в інших місцях. Я вже навіть не дивуюся і просто приймаю все як є. Тільки інколи, коли бачу, які красиві сквери і газони створюють в інших містах простими методами (просто шланг прокладають), прокидається нерозуміння – що за ідіоти керують нашим містом?

Чи вони справді не бачать, що все повсихало? Чи їм реально настільки байдуже до свого міста? Навіщо мільйони гривень витрачати на все це? Та вже краще нічого не садити, ніж садити отак.


Надрукувати   E-mail