Індустріальні парки дочекались чарівного пенделя?

Мінекономіки повідомило, що попри збройну агресію росії та військові дії мережа індустріальних парків активно розвивається,. У першому кварталі 2024 року уряд зареєстрував дев’ять нових парків, що дорівнює кількості зареєстрованих протягом всього 2022 року та перевищує показник 2021 року, коли було зареєстровано сім парків.

Спеціалізація нових парків дуже різноманітна – від виробництва будівельних матеріалів до харчових продуктів. Так, “БФ Термінал” спеціалізується на деревообробці, виробництві плит МДФ та CLT, ламінату та паркету. “Галіція” виробляє будівельні матеріали з глини, цемент, вапно та гіпсові суміші, а також вироби з цих матеріалів. “Дністер” – папір та паперові вироби, а “ІнПарк Борислав” спеціалізується на деревообробці та виробництві меблів. “Смарт Тех Індастрі” займається глибокою переробкою зерна кукурудзи, виробляючи продукти харчування, борошно та корми для тварин. У харчовій промисловості також працює і “Borschiv”. “Червоноград”, створений у співпраці між міською радою та GIZ, є частиною міжнародної програми трансформації вугільних регіонів.

У дев'яти нових індустріальних парках буде створено орієнтовно 11 000 робочих місць, що сприятиме економічному розвитку та підвищенню рівня зайнятості в регіонах їх розташування. За словами заступника міністра економіки, зацікавленість інвесторів у створенні індустріальних парків значна і цей рік має всі шанси стати рекордним за кількістю нових. З початку 2024 року було опрацьовано 29 пакетів документів щодо реєстрації індустріальних парків. Водночас із Реєстру виключають неактивні парки, на території яких протягом трьох років з моменту реєстрації не здійснюється діяльність. Цього року з реєстру було виключено 4 парки.

Чи й не кандидатами на виліт з Реєстру стали і наші індустральні парки, про які у владних кабінетах час від часу згадують уже кілька років, але віз і нині там? Схоже, що так. Бо швидесенько і міська, і обласна влада провели наради, прибули майже усі нардепутати, які представляють у ВРУ нашу область та ще й члени Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Під час зустрічі обговорили створення в обласному центрі індустріальних парків, наразі це два проєкти – “Радій” та “Ростокагропром” та ще один в Олександрії – “Стан-Інвест”.

Нарешті швидше обіцяє рухатися справа і у міській владі. Заступник міського голови Олександр Мосін повідомив:.

– Уже сьогодні виконком міської ради розгляне питання про затвердження детального плану території в районі вулиці Аджамської індустріального парку «Ростокагропром». Члени виконкому погоджують такі проєкти. Потім рішення виноситься і на розгляд депутатського корпусу міської ради, переконаний, депутати також його підтримають. (…) А вже 24 травня в міській раді пройдуть громадські слухання щодо затвердження містобудівної документації індустріального парку в районі вулиць Академіка Тамма, Курганної, Героїв Рятувальників та Любомира Гузара. Це важливий документ для створення індустріального парку “Радій”. У середу представники “Радію” та “Ростокагропром” на нараді в ОВА презентують власне бачення перспектив створення та функціонування індустріальних парків. Маємо надію, що за друге півріччя року ініціатори направлять відповідні заяви для включення індустріальниїх парків у реєстр. Зі свого боку керівництво міської ради докладе максимум зусиль, щоб ці проєкти були реалізовані в нашому місті.

А нічого, що концепція «Радію» була затверджена міською владою ще у листопаді 22-го року? Для чого ж переливать із пустого в порожнє? Чи не краще було б за цей час (хай і воєнний!) затвердити містобудівну документацію, провести стратегічну екологічну оцінку, розбудови інженерно-транспортної інфраструктури тощо. А тепер це все ще слід зробити.

Очевидно, чиновників (і не тільки!) підштовхнув той факт, що на рівні держави у 2024 році передбачено фінансову підтримку у сумі один мільярд гривень (зрозуміло, чому так швиденько приїхали нардепи – у разі отримання фінансування кожен з них зможе записати це собі як велику заслугу) на підтримку інфраструктури при створенні індустріальних парків. На нараді в обласній військовій адміністрації члени Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку мали презентувати умови, за яких можна розраховувати на державне співфінансування. Але які саме це умови – на сайті облради не вказано.

Зате голова ради Юрій Дрозд обмовився, що створення індустріальних парків на території Кіровоградщини – це, безперечно, новий поштовх для економічного розвитку області. Такі кроки є складовою політики «Зроблено в Україні». Так ось у чому річ!

Ну, що ж, можливо справа нарешті почне рухатися. Погано тільки, що це робиться тоді, коли з’являється чарівний пендель.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail