Коли подешевшають молочні продукти?

Як зробити молочну галузь сильнішою? Про це говорили під час XV Всеукраїнської конференції Молочний бізнес-2023, організованої Спілкою молочних підприємств України спільно з infagro.com.ua. Не можна сказати, що проблеми галузі нові, водночас, саме такі заходи допомагають шукати рішення.

Про це повідомив на ФБ Андрій Табалов. Він зазначив: «У своєму виступі говорив про серйозну для молочної галузі дилему – терміни розрахунку за продукцію найбільшими торговельними мережами. Молочна компанія Волошкове поле / Voloshkove pole є великим переробником. Ми розраховуємось з нашими постачальниками, виробниками молока, в середньому впродовж 5 днів. Середній термін розрахунку ритейлерів з нами – 51 день. Саме тому станом на 1 листопада поточного року борг мереж перед нашою компанією сягнув 175 млн грн, з яких 60% – це собівартість молочної сировини. А це понад 100 млн грн!!! Ці кошти фермер, у якого ми закуповуємо молочну сировину, міг би інвестувати в будівництво 2-х корівників на 200 голів кожен, і щодня виробляти до 8 тон молока. А так ці кошти утримують у себе торговельні мережі.

На моє переконання, щоб Україна знову стала потужною молочною державою, слід інвестувати у збільшення поголівʼя корів. Таким чином, зростання обсягів виробництва молочної сировини дозволить знизити ціни на молочні продукти, зробити їх доступнішими для українців. Та щоб фермери могли розвивати свої господарства, їм потрібні кошти. Тому ланцюжок «виробник-переробник-ритейл» має працювати безперебійно, кожна ланка повинна вчасно виконувати свої зобовʼязання. Тільки у тісній співпраці ми зможемо зберегти і в майбутньому розвинути нашу молочну галузь».


Надрукувати   E-mail