Кропивницький перестане бути авіаційним містом?

Наша льотна академія стане Харківською? У Національному авіаційному університеті хочуть передати льотну академію до Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Відповідне рішення затвердила вчена рада Національного авіаційного університету, повідомляють на сайті закладу.

У НАУ зазначають, що хочуть передати цілісний майновий комплекс льотної академії НАУ до сфери управління Міністерства оборони України як відокремленого структурного підрозділу Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. У протоколі засідання вченої ради пишуть, що метою є "сприяння розвитку системи військової освіти, зміцнення кадрового потенціалу Повітряних Сил ЗСУ та подальшого розгортання підготовки висококваліфікованих фахівців для військової авіації". На сайті закладу додають, що підставою для рішення стало звернення колективу льотної Академії НАУ щодо відокремлення зі структури НАУ; звернення керівництва Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба щодо необхідності використання навчально-матеріальної бази Академії для виконання завдань із забезпечення обороноздатності країни; необхідність у задоволенні потреб в підготовці авіаційного персоналу за міжнародними стандартами у рамках стратегії розвитку авіації України.

У закладі на погодження до міністерства освіти і науки скерували проєкт розпорядження Кабміну "Про передачу цілісного майнового комплексу льотної академії Національного авіаційного університету до сфери управління Міністерства оборони України". Заклад пропонують назвати – льотна академія Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. Згідно з документом, студенти, які навчаються в льотній академії НАУ, мають продовжити навчання в льотній академії Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба.

У коментарі "УП. Життя" заступник міністр освіти і науки Михайло Винницький сказав, що станом на 2 жовтня проєкт розпорядження від НАУ йому не надходив. За його словами, вчена рада НАУ прийняла "необґрунтовані законодавством рішення". "Я б рекомендував керівництву Національного авіаційному університету читати законодавство, бо вчена рада не приймає рішення про передачу майна. Для цього потрібне рішення Кабінету Міністрів", – додав Винницький. 

Раніше джерело в МОН повідомило "УП. Життя", що найближчим часом уряд може розглянути розпорядження про реорганізацію Національного авіаційного університету (НАУ) в Києві. Попередньо планується розподіл НАУ на дві структури: Державний університет "Київський авіаційний інститут" (історична назва НАУ) й окремий заклад під назвою Українська державна льотна академія (м. Кропивницький). Водночас у НАУ попросили цього не робити й висунули свої прохання. За інформацією НАУ, льотна академія та Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба  хочуть об'єднати зусилля задля підготовки авіаційного персоналу. Водночас в академії прокоментували, що про такі плани не чули, жодних документів про це не отримували.

Ось як прокоментувала ситуацію ексзаступник директора авіакомпанії «!УРГА» Галина Кузьменко: «У МОН вважають, що рішення про реорганізацію НАУ було прийнято через низьку ефективність закладу та його керівництва. Ректор НАУ Луцький прославився скандальними історіями, а жодного БПЛА після початку широкомасштабного вторгнення там не розробюили. Тож міністерство освіти вважає, що з таким керівництвом заклад не матиме розвитку. Свого часу й відбулося приєднання нашої Льотної академії до Національного авіаційного університету, бо Луцькому не потрібна була наша академія, як самостійна юридична особа в структурі Міносвіти. Бо це був потужний конкурент.

І що тепер залишилось у Льотній академі? Кваліфікованих кадрів та інструкторів обмаль, ліцензії відсутні. Є ще певна матеріальна база. А керівництво льотки раз по раз потрапляє у корупційні історії.

Яка ж місія Льотної академії у складі Харківського університету повітряних сил? Не зрозуміло. Адже Льотна академія готує кадри для цивільної авіації, Харківський внз, який підпорядковується Міністерству оборони – військові кадри. А це – зовсім інші навчальні програми, бо задіяні інші літаки, інша техніка.

Аеропорт у Кропивницькому влада вирішила не розвивати, а тепер і Льотна академія по суті припинить своє існування в рамках підготовки фахівців для цивільної авіації. Тобто місто Кропивницьким перестає бути авіаційним.

Зараз ще можна відстояти Льотну академію. Але потрібні люди, які її люблять і готові за неї боротися. Після розвалу Союзу теж стояло питання про ліквідацію училища цивільної авіації. Але тоді навчальний заклад вдалося відстояти. Чи вдасться нині?

А тим часом Профспілкова організація Льотної академії Національного авіаційного університету направила лист до Міністерства освіти і науки України щодо роботи академії як окремого закладу освіти. «Просимо розглянути майбутнє Льотній академії НАУ, як окремого закладу освіти, який серед своїх головних цілей та задач бачить підготовку фахівців авіаційної галузі для цивільних та державної авіації України, розвиток інноваційних проєктів та співпрацю з органами державної влади, місцевого самоврядування, авіаційними установами та організаціями для підвищення обороноздатності країни», – сказано у листі.


Надрукувати   E-mail