Ми станемо центром виробництва, необхідного для сучасних технологій?

У Кіровоградській області на території Петрівської громади у 2024 році почнуть будувати комбінат з виробництва концентрованого графіту. Підприємство розраховане на 750 робочих місць та має потенціал стати найбільшим виробництвом з видобування та очищення графіту у Європі, розповів на брифінгу перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко. Інвестують в проєкт 400 мільйонів євро.

Побудова комбінату – це проєкт BGV GRAPHITE group. Засновник інвестиційної компанії — Геннадій Буткевич. Він є співвласником мережі магазинів АТБ. Бізнесмен має намір видобувати та переробляти в Україні рідкоземельні метали: берилій, цирконій, титан та графіт, розповів він в 1інтерв’ю у 2020 році. "Це створить дуже багато робочих місць. Ми заплатимо податки й працюватимемо на експорт. Я і мої партнери вважаємо, що не можна добувати й бути сировинним придатком у розвинених країн, треба робити додану вартість, треба переробляти тут і створювати продукт, який матиме більшу додану вартість. Графіт – це взагалі мінерал майбутнього".

Виробничий комплекс побудують на Балахівському родовищі графітових руд. "Графіт сьогодні інвестиційно приваблива сировина. У першу чергу, це пов’язано зі зростанням попиту на акумуляторні батареї як для великої енергетики, так і для автомобільної промисловості", – сказав Павло Конопко. Ринкові експерти прогнозують, що попит на графіт з боку виробників акумуляторів зростатиме на 23-27 відсотків щороку до 2028 року.

Комбінат займатиметься тим, що вироблятиме з добутої руди концентрат шляхом очищення від домішок. Для цього слід побудувати кар’єр і місце для концентрації графітної руди. За умов постійної роботи підприємства і постійного ринку збуту руди у родовищі вистачить на 80 років.

97% графітового концентрату виготовляється в Південній Кореї, Японії та Китаї. У Китаї (95% виробництва) продукція виробляється брудними методами — кислотним олужуванням, після цього залишається випалена земля, розповів Павло Конопко. Тому Європа впровадила акцизний збір на цей концентрат, виготовлений за допомогою брудного технологічного циклу. Оскільки акциз збільшує вартість китайської сировини, Україна може стати конкурентоспроможним виробником графітного концентрату у світі.

Майбутній український комбінат — екологічно чистий проєкт. Його потужності спроєктовані на технічних рішеннях компанії Mezzo Швеція. Ця група спроєктувала потужності портів Швеції, Volvo motors і Saabавтопром. Планується, що завод буде будуватися протягом п'яти років, починаючи з 2024.

У нашій області вже діє подібне підприємство з видобутку графітової руди і виробництва графіту для промислових потреб – «Заваллівський графі́товий комбіна́т». Воно засноване ще у 1930-му році. Під час Другої світової евакуйовувалось у м. Киштим Челябінської області. У квітні 1948 комбінат відновлено у Заваллі. Для здешевлення видобування руди закрито шахту і введено в дію кар’єр. 1958-го та 1969-го на підприємстві проведено реконструкції, внаслідок чого виробничі потужності зросли до 40 тис. т на рік. Від 1994-го – ВАТ. Серед основних видів продукції – графіти (тигельний, елементний, ливарний, акумуляторний), сухі колоїдно-графітові препарати. Комбінат – основний виробник кристалічного графіту та колоїдно-графітових препаратів в Україні. 1999-го проведено реконструкцію комбінату з метою оптимізації витрат, зменшення собівартості продукції і відповідності сучасним вимогам. Стратегічне підприємство не могло не викликати інтересу росіян. Яка частка акцій належить російському бізнесу – з відкритих джерел невідомо.

Заваллівське родовище, значна частина якого знаходиться під житловими масивами селища, має запасаів 6,8 млн тон, а Балахівське —2,1. Найбільша кількість запасів графіту припадає на Кіровоградську область. У нас руди високої якості, тож готова графітова продукція часто перевершує якість зарубіжних аналогів.

Рф чітко розуміє стратегічне значення українського графіту. 22 жовтня минулого року російські війська завдали три ракетні удари по енергетичному об’єкту, який забезпечував живлення комбінату та низку населених пунктів Кіровоградської та Миколаївської областей. З 1 листопада підприємство змушене було призупинити свою діяльність.

Однак у переспективі наші графітові комбінати – старий, і новий, який збудують, можуть стати євопейським центром вкрай необхідної для сучаних технологій продукції.

Наш кор.


Надрукувати   E-mail