Монстра, який висмоктував гроші з наших шахт, ліквідують

Наприкінці минулого тижня з’явилось обнадійливе повідомлення: державний концерн "Ядерне паливо" буде ліквідовано у зв'язку з невиконанням визначеної під час його створення функції. Про це заявила в. о. міністра енергетики Ольга Буславець.

Держконцерн "Ядерне паливо" створювався з метою організації на території України окремих елементів ядерно-паливного циклу: виробництво комплектуючих ядерного палива для атомних електростанцій і складання паливних касет. Досі ТВЕЛи, які завантажують у реактори атомних станцій, перетворюють на ядерне паливо на підприємствах РФ. Можливо, саме для вирішення цих завдань Кібмін ще за прем’єрства Юлії Тимошенко і створив концерн «Ядерне паливо».

Тоді планувалося звести завод ядерного палива і мав він бути у нашому Смоліному. Оптимізм, з яким повідомлялося про це, буквально зашкалював. Місцеве начальство зрозуміти можна: саме лиш будівництво, це вже – робочі місця, заpплати, відрахування до бюджету, поліпшення показників. Перевагу віддали Кіровоградщині, бо маємо Новокостянтинівську шахту з видобутку урану, що поряд з майбутнім заводом. Є уран і в інших родовищах. Спеціалісти оцінюють: запаси регіону складають 230 тисяч тон урану. Це був проект спільний з РФ. Тодішній прем’єр Микола Азаров разом із представницею відповідного російського відомства навіть вбили символічні кілочки. Але на тому справа й закінчилась. Поки роздували ту мильну бульбашку виявилось, що реальних грошей на будівництво заводу немає, їх треба брати в кредит. Не встигли вирішити де, як і під які відсотки, настав 2014 рік, і вже ні про яке здійснення спільних з РФ проектів не могло бути й мови.

Отож, концерн навіть частково не виконав свого завдання. Більше того, на думку голови профспілки СхідГЗК Бориса Філіпова, у концерні навіть не спромоглися на створення і прийняття державної програми розвитку ядерно-паливної галузі. Попередня така програма закінчила свою дію ще у 2013 році. Розроблена була тільки короткострокова концепція. Тим часом ДП «СхідГЗК» щороку перераховує близько 17 мільйонів гривень на утримання працівників концерну, які отримують чималі, до 200 тисяч гривень зарплати.

Цілком логічно, що ухвалено рішення про недоцільність його подальшого функціонування. Ольга Буславець уточнила, що це питання розглядали під час її перебування на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті і за підсумками аудиту компанії. Тож зараз триває підготовка до ліквідації концерну, – зазначила глава Міненерго.

Вл. інф.


Надрукувати   E-mail