Наші технології позбавлять рф можливості створювати сучасні види озброєнь

На початку минулого тижня опубліковано у діловому ресурсі Ньюзвік матеріал про титановий трикутник: США – Україна – рф. Наші інформаційні канали зараз швидко підхопили тези з цього матеріалу, чомусь не вдаваючись у деталі.

https://www.newsweek.com/battle-ukraines-titanium-1777106

Тема титана дуже складна та спіцефічна, в самому матеріалі Ньюзвік є мої коментарі, алеїх можна розширити. Отож:

  1. Україна дійсно має значні запаси титанової сировини, але якість цих запасів викликає певний сумнів.
  2. рф дійсно з радянських часів мала велике виробництво металічного титану та все життя залежала і зараз залежить від постачання сировини з українських родовищ.
  3. Україна має неабиякий технологічний вплив у титановому світі. Перший у радянському союзі титиновий злиток був отриманий у Запорожському інституті титану. Та й зараз Україна є однією із семи країн світу, яка ще не так давно мала можливість виробляти металічний титан.
  4. За останні три роки ринок металічного титану дуже змінився. Втратили, з різних причин, свої потужності США та Україна. І зараз ринок контролюють Китай та Росія. Що є дуже, дуже небезпечно, бо:
  5. У сучасному світі металічний титан – це в першу чергу винищувачі, бомбардувальники, ракети всіх типів, подводні човни, танки, гармати та ще інша зброя.
  6. Технологія за якою виробляють титан у Китаї та рф дуже застаріла, брудна та енерговитратна.
  7. Компания «Велта», яку я очолюю, дійсно займає 2% світового ринку титанової сировини та має значні її запаси у родовищах. Підкреслюю – саме сировини, а не металичного титану та не губки!
  8. «Велта» запатентувала новітню революційну технологію виробництва металічного титану, п’ять років тому створивши властний R&D центр, та вклавши в це майже 6 мілйонів доларів.
  9. Співпраця України зі США має велике геополітичне майбутнє та може й повинна позбавити рф можливості створювати сучасні види озброєнь.

Саме у цьому я зараз бачу місію своєї компанії та свою особисто. Ми дуже багато зараз робимо для цього та й для того, щоб два союзники – наш великий друг США та стікаюча кров’ю Україна, мали свої власні сучасні виробництва, які безумовно зміцнять обороноздатності обох країн!

Андрій Бродський


Надрукувати   E-mail