Наші уранові шахти у критичному стані. Яку з них ліквідують?

Депутати Кіровоградської обласної ради звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради з проханням вжити заходів з відновлення належної роботи уранових шахт «СхідГЗК».

«Маємо ситуацію, коли урановидобувні шахти регіону знову опинилися у критичному становищі. У 2022 році шахти перебувають у тривалому простої. Відключення від водопостачання, газопостачання, на черзі – відключення від електропостачання. Більше того, працівники не отримують заробітну плату, існує значна кредиторська заборгованість. Тобто, криза на підприємстві тільки поглиблюється і проблему ніхто не вирішує. Категорично не можна допустити розподілу стратегічно значущого державного підприємства на дві частини як це пропонується зараз – ліквідну і неліквідну, а передати комбінат у підпорядкування ДП «НАЕК «Енергоатом» як цілісний майновий комплекс», – прокоментував депутат Валерій Кальченко.

Про підпорядкування шахт ДП «НАЕК «Енергоатом» йдеться вже більше трьох років. Шахтарі не раз зверталися до уряду, до профільних міністрів, які. На жаль, чатсо мінялись, з цією вимогою і аргументованим обгрунтуванням, виходили на пікети, протести, але дерожава надавала лише часткову допомогу, не вирішуючи проблему карлинально.

І ось днями з’явилась інформація, що НАЕК "Енергоатом" запропонував уряду приєднати до компанії підприємство Східний ГЗК – єдиного в Україні виробника уранової руди.

"Нещодавно ми надали Кабміну відповідні пропозиції. Сподіваюсь, що найближчими днями уряд ухвалюватиме рішення. Ми пропонуємо об’єднати не весь ГЗК, а тільки частину. Ми не візьмемо на себе ті шахти, які планується вивести з експлуатації та законсервувати", – сказав президент «Енергоатома» Петро Котін.

"Ми збережемо ту частину, яка може видобувати уран за конкурентною ціною, щоб можна було виходити на світовий ринок і виробляти з цього урану паливо для власних потреб. Ми готові в це інвестувати. За нашими розрахунками, щоб «СхідГЗК» був прибутковим, необхідно вкласти у підприємство близько 12 млрд грн. На першому етапі достатньо вкласти близько двох млрд грн, щоб підприємство почало розвиватися", – додав Котін.

Очевидно, це підхід менеджера, а не державника. Виходить, якусь із трьох шахт закриють? Це може потягнути за собою великі соціальні і екологічні проблеми. Але вони, схоже, не хвилюють керівника «Енергоатома».

Східний гірничо-збагачувальний комбінат – державне підприємство, один з 28 уранодобувних центрів світу, найбільший у Європі, перебуває в першій десятці. Єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. До підприємства входить уранопереробний комплекс і три шахти – Інгульська, Смолінська та Новокостянтинівська. За 2020 рік комбінат видобув майже 744 000 тон уранового-оксидного концентрату, що на 7% менше, ніж роком раніше.


Надрукувати   E-mail