Платимо за власну скупість чи за недогляд «Кіровоградобленерго»?

Кілька останніх місяців шалений ажіотаж спричинила вимога ПрАТ «Кіровогадобленерго» узаконити електроопалення, адже власникам його Кабмін встановив пільгу – зменшення тарифу під час опалювального сезону майже удвічі.

Але черги у самому «Кіровоградобленерго», де власники мають оформити усі належні папери, не найголовніша перешкода: річ у тім, що проєкт, який можна замовити і у приватній фірмі, і у самій компанії разом із викликом інспектора коштує мінімум близько трьох тисяч гривень. Чи варто товктися у чергах, якщо таку суму можна й не зекономити за ті кілька місяців? І чому поява пільги відразу викликала потребу платити? Усе те, що публікується на сайті компанії, не дає чіткої і конкретної відповіді на це запитання. І знайти її досить важко.

На мій запит до «Кіровогроадобленерго» надати пояснення на основі яких документів чи закону відбувається стягнення грошей із споживачів-власників електроопалення для його легалізації з подальшим користувнням пільговим тарифом, прессекретар Олена Данильченко відповіла так: «З вашого звернення, на жаль, не зрозуміло на яке питання ви хочете отримати відповідь. ПрАТ «Кіровоградобленерго» не бере гроші зі споживачів за "легалізацію", рахунок споживачам виставляється за замовлення виклику нашого співробітника для повірки відповідності схеми підключення з планом підключення електроопалення».

Звісно, компанія бере гроші за виклик інспектора і проєкт, якщо його споживач замовляє у ПрАТ. Але чи є Закон, який вимагає легалізації електроопалення саме тепер, коли уряд надав власникам пільгу? Наша розмова з пані Оленою була довга і важка. Вона попросила не посилатися на неї, але я спрорбую виокремити пару висновків, не цитуючи прессекретаря.

Отож, є процедура встановлення і підключення електроопалення. Вона передбачає таку легалізацію із самого початку. Але фірми, які цим займалися, проігнорували чи не знали про цю вимогу. «Кіровоградобленерго» теж не педалювало на цьому питанні. Хоча зараз, коли компанія присилає свого інспектора (за його прихід слід викласти пів тисячі гривень) йдеться про те, що він має перевірити потужність будинкових мереж, чи можуть вони витримати відповідне навантаження. Виходить, коли встановлювали електроопалення «Кіровоградобленерго» це не цікавило.

Чому ж не висували цю вимогу до фірм, які займалися встановленням, апріорі? Бо це збільшило б вартість встановлення. І ні фірми, ні споживачі не були у цьому зацікавлені. Отож, тепер, власникам доводиться доплачувати, бо компанія має знати, на основі чого вона зменшує тариф. Ясна річ, на чесне слово спложивача «Кіровоградобленерго» не розраховує. Зате тепер заробить на проєктах і зароблять інші фірми, які взялися оформляти легалізацію.

Ясна річ, можна було б зробити простіше – із самого початку вносити в електронний реєстр факти встановлення електроопалення, відповідно перевіривши потужність мереж, та, на жаль, у нас поки що робиться все не простіше, а складніше. І дорожче для людей.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail