Політиканство та популізм перемогли державництво, чи навпаки?

Верховна Рада 17 жовтня не схвалила у другому читанні законопроєкт №10037, яким пропонувалося переспрямувати ПДФО із забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. Законопроєкт мав залучити на закупівлю техніки й власне виробництво зброї 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного. Для прийняття проєкту закону не вистачило два голоси, за проголосували 223 народні обранці.

"На жаль, парламент не підтримав перерозподіл військового ПДФО. Парламентарі вирішили, що бруківка і стадіони важливіші за дрони і зброя для армії. Політиканство та популізм перемогли державництво", – прокоментував голова профільного комітету ВРУ Данило Гетманцев.

Законопроєкт №10037 відправили на повторне друге читання. Також парламентарі підтримали скорочені терміни підготовки до повторного другого читання.

Це новина і погана, і добра. З одного боку нам необхідна потужна підтримка армії, з іншого – важливо не зруйнувати засади реформи місцевого самоврядування. Зокрема у нашій області мова йде про майже три мільярди гривень, які місцеві бюджети Кіровоградщини можуть втратити тільки у цьому році. На жовтневій сесії депутати вносили пропозицію підтримати звернення до парламенту не приймати відповідний закон. Але воно не набрало достатньої кількості гллосів, частина депутатів облради вважали його заполітизованим.

Очевидно, це питання потребує фахового підходу, а його із подачі верхогляда Арахамії кинуто на відкуп соцмереж та диванних «експертів», які «розбираються» у всьому підряд. І хоч у Міністерстві фінансів запевняли, що підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не створює жодних ризиків для місцевих бюджетів, водночас законопроєкт викликав напружену реакцію серед громад.

Світлана Орел


Надрукувати   E-mail