Право на землю під час війни оберігається по-особливому

В умовах збройної агресії росії проти України надзвичайно важливо захистити та підтримати право власності (користування) на земельні ділянки, протидії рейдерському захопленню угідь. На вимогу часу відбулися зміни, які стосуються роботи автоматизованої системи Державного земельного кадастру (АС ДЗК).

Функціонування та ведення кадастрової системи регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 №564 «Деякі питання ведення та функціонування Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану». Вона передбачає створення необхідних умов для відновлення роботи ДЗК під час воєнного стану в Україні, впровадження механізму для захисту даних від несанкціонованого втручання сторонніх осіб, захисту прав держави, фізичних та юридичних осіб під час внесення до кадастру інформації про об’єкти ДЗК та користування такими даними, у тому числі шляхом доступу до Державного земельного кадастру.

Держгеокадастр надав роз’яснення щодо основних змін у роботі АС ДЗК в умовах воєнного стану.

Чи змінилася після прийняття цього нормативного документу робота державних кадастрових реєстраторів?

У мирний час повноваження здійснювали усі державні кадастрові реєстратори на всій території України. А у воєнний час лише визначений перелік реєстраторів і лише на території визначених територіальних одиниць.

Як здійснюють такі функції уповноважені ЦНАПів або відповідні посадові особи з надання даних ДЗК?

У мирний час повноваження здійснювалися на всій території України, доступ до даних ДЗК надавався будь-яким користувачам відповідно до вимог законодавства. У воєнний час повноваження здійснюється лише на території визначених адміністративно-територіальних одиниць. Відновлення доступу користувачам відбувається за відповідним зверненням, доступ новим користувачам – відповідно до вимог законодавства.

Чи оприлюднюються дані ДЗК на вебсайті Держгеокадастру, чи є доступ громадян до Публічної кадастрової карти?

У мирний час оприлюднювалися всі дані ДЗК з моменту внесення їх до системи. Публічна кадастрова карта функціонувала, оприлюднювалася уся інформація, отримана при взаємодії з іншими кадастрами та інформаційними системами. У воєнний час публічна кадастрова карта не функціонує, дані ДЗК закриті.

Яка процедура відключення (припинення доступу) до ДЗК державних кадастрових реєстраторів, інших користувачів?

У мирний час доступ державних кадастрових реєстраторів припинявся у разі оскарження його рішень та дій. А також внаслідок порушення вимог земельного законодавства іншими користувачами. Нині до цих вимог додається ще й те, що на тимчасово окупованих територіях припиняється доступ до ДЗК усіх користувачів.

Як держава за сучасних умов захищає права землекористувачів від різноманітних маніпуляцій у земельній сфері?

Це питання актуальне, адже від маніпуляції нечесних реєстраторів та нотаріусів страждають звичайні землекористувачі, зокрема фермери, у яких рейдери відбирають земельні ділянки. Один зі способів – проведення щотижневих моніторингів діяльності кадастрових реєстраторів. Якщо виявляються, а потім підтверджуються факти їхніх несумлінних дій всупереч нормам земельного законодавства, то остаточно припиняється доступ такого користувача до автоматизованої системи Державного земельного кадастру.

Підготувала Ольга Кизименко


Надрукувати   E-mail