Про бюджет як про хліб

Проведенню 9-ї сесії Кропивницької міської ради 8-го скликання передував хлібний ярмарок, втім, сесія була проведена так рекордно швидко, що народні обранці змогли і попрацювати, і поярмаркувати.

Здавалося, ці події нічого не об’єднує, якби не тема – допомога нашим військовим, але почнемо з сесії. На порядку денному, запропонованому секретарем міської ради Олегом Колюкою депутатам і депутаткам було лише два питання. По обох доповідачем виступила начальник фінансового управління Любов Бочкова. Варто нагадати, що в Україні розгорнулася полеміка стосовно пропозиції уряду вилучати з місцевих бюджетів так звані військові кошти, тобто податок на заробітну плату, яку отримують військовослужбовці. Не без підказки з боку уряду, в деяких містах навіть пройшли невеликі мітинги, на яких ініціативу підтримали. Логіка проста – кошти мають йти не на ремонт доріг, а на придбання озброєнь та спорядження для фронту. Опоненти заперечували, що місцеві влади повинні мати кошти, щоб забезпечувати життєдіяльність громад. Але відповідний Закон було прийнято і дискусії припинилися, що і показала звітна сесія.

Депутати і депутатки погодилися з обома проєктами рішень без обговорень і дискусій. Після затвердження змін до цьогорічного бюджету, видатки на територіальну оборону збільшено майже на 12 мільйонів гривень, а 6,2 мільйони піде на компенсаційні виплати працівникам пологового будинку в зв’язку з реорганізацією, тобто приєднанням до міської лікарні швидкої медичної допомоги. Додатковий фінансовий ресурс зростає за рахунок збільшення дохідної частини – податку на майно і земельного податку та орендної плати з юридичних та фізичних осіб на 6,2 мільйони. Тепер видатки міської громади становитимуть майже 4 мільярди гривень. Це на 39% більше за затверджений обсяг річного бюджету.

Другим рішенням депутати і депутатки внесли зміни до Положення про цільовий Фонд соціально-економічного розвитку міської територіальної громади, в якому накопичуватимуться кошти на потреби військових та житлово-комунального господарства.

На розгляд і голосування пішло не більше 15 хвилин і сесію закрили. Однак варто зупинитися і на проблематиці, яка з’являється в результаті прийнятих рішень. За поясненням фахівців, вилучений з міського бюджету Кропивницького податок військовослужбовців на доходи фізичних осіб складає близько 35 % бюджету. До речі, за інформацією міського голови Олександрії Сергія Кузьменка, це місто не дорахується до кінця року чверті бюджету. Це означає, що доведеться економити на всьому, тобто не мріяти про реалізацію програм розвитку, вартісні ремонти, будівництво, закупівлі техніки і таке інше. Кошти в першу чергу будуть спрямовуватися на захищені статті, тобто заробітні плати бюджетникам і енергоносії і дай, як-то кажуть. Бог, щоб їх вистачило. А попереду зима, а в небі – ворожі ракети, які можуть руйнувати об’єкти критичної інфраструктури, як це вони робили і під час минулорічного опалювального сезону. Ми ще не знаємо, як будуть розгортатися події і може статися, що це було ще м’яке рішення бюджетних проблем в Україні. Втім, фахівці не втрачають оптимізму і віри в те, що ми витримаємо.

Не втрачають віри в майбутнє і аграрії. Якраз до Дня працівників сільського господарства перед приміщенням міської ради і шуміла благодійна виставка-ярмарок, про яку йшлося на початку. Окрім демонстраційної, вона мала і цілком прикладну мету – збір коштів на потреби Збройних сил України.

Свою печену і смажену борошняну продукцію, а часто це були витвори мистецтва, виставили понад 30 майстрів хлібно-пекарської справи з усієї області. Асортимент дійсно вражав, як ніколи – майстри і майстрині торгівельної мережі, навчальних закладів і просто громад, мабуть, перевершили самих себе. Ті, хто прийшов просто подивитися, могли лише пошкодувати, що на мали можливості купувати і куштувати, але таких було мало.

Справа в тому, що значний відсоток виручених грошей цільовим призначенням піде на придбання автомобіля для однієї з військових частин, а більша частина пиріжків, тістечок, пирогів, рулетів, хліба і короваїв урізноманітнить меню тих же військових, у тому числі і у лікувальних закладах.

Окрім торгівельної виручки, гроші збирали і напряму – біля яток стояли коробки для збору допомоги військовим. Інколи виникали черги бажаючих опустити купюру у вузький проріз. Сам бачив, як люди давали по 100, 200 і більше гривень. Виставка під промовистим гаслом «Все буде паляниця» проходила в переддень Дня працівників сільського господарства, тому без привітань не обійшлося. Начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович зазначив, що попри труднощі, область входить

в першу п’ятірку України за урожайністю. Здобутком аграріїв стали більше 4 мільйонів тонн зерна. Саме праця хліборобів зараз допомагає країні тримати удар, забезпечує надходження фінансів до державної скарбниці, а за ці кошти країна воює, допомагає біженцям, відновлює деокуповані території, вирішує безліч інших нагальних проблем.

Було багато теплих слів, але ми також знаємо, що ці успіхи даються з неймовірними труднощами. Найбільшою проблемою залишається реалізація зерна на експорт, а це негативно впливає на надходження до місцевих громад. Наші села і агропідприємства стали найважливішим мобілізаційним ресурсом, а громади перетворилися у відділи військкоматів, звідки ідуть на фронт комбайнери, водії і трактористи. Ідуть і гинуть, захищаючи рідну землю. Раніше вони поливали її власним потом, тепер поливають кров’ю, адже щодня ми сумуємо за кількома загиблими на фронті земляками.

Трагіка сьогодення була присутня і на ярмарці, адже хліб вирощується ціною жертв, бо хлібороби гинуть не лише на полі бою, але і на ланах. Наші поля обстрілюють, мінують і атакують літаками, ракетами і дронами. Гинуть люди, горять пшениці. Саме такий обгорілий після падіння ракети снопик був виставлений на імпровізованій експозиції. Хліб опалений війною…

Частка такого зерна є і в короваях, які продавали на аукціоні з тією ж метою – збір коштів для Збройних сил. Переміг коровай Аджамської громади, який купили за 2 тисячі гривень. Прикро, але знайшлися люди, які в соцмережах критикували такий вкрай потрібний захід, мовляв, не на часі.

Якраз на часі і не лише для збору коштів, але і для оптимізму, для підтримки морального духу, для демонстрації того, що хліб у нас є і буде, для того, щоб всі знали, якою дорогою ціною дається не лише перемога, але і хліб.

Сергій Полулях


Надрукувати   E-mail