Роботодавці, вас чекає майже п’ять мільярдів гривень!

Почала діяти програма фінансової підтримки малого та середнього бізнесу на період карантину. За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка, аби зберегти робочі місця та сприяти відновленню бізнесу після завершення дії карантину, надається допомога з часткового безробіття роботодавцям з числа малого та середнього підприємництва. Уряд на це виділив близько 4,7 млрд. гривень.

Програма діє в період карантину та протягом 30 днів після його закінчення. Розмір виплат встановлюється за кожну годину скорочення робочого часу із розрахунку двох третин тарифної ставки/окладу, але він не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати (4723 грн.).

За словами заступника директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Богдана Стояна, станом на 25 травня цього року вже прийнято 148 позитивних рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. За результатами прийнятих рішень 710 найманих працівників, які тимчасово залишилися без роботи у період карантину, найближчим часом отримають допомогу по частковому безробіттю..

Як же роботодавцю отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину? На офіційному сайті Державної служби зайнятості, рубриці «Роботодавцям» розміщено покрокову інструкцію до можливостей та порядку отримання допомоги. В документі зазначено, що право на отримання допомоги по частковому безробіттю мають роботодавці з числа суб’єктів малого та середнього підприємництва, які зупинили/скоротили діяльність через карантин, сплачували ЄВ (єдиний внесок) протягом останніх 6 місяців, що передують даті зупинення/скорочення діяльності, за найманих працівників, з якими не припинені трудові стосунки на дату подання звернення до центру зайнятості. Право на допомогу не мають працівники, які отримують пенсію або працюють у роботодавця за сумісництвом.

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ

Крок 1. ВИБІР ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Роботодавець протягом 30 календарних днів з дня зупинення/скорочення діяльності, звертається до центру зайнятості за місцем сплати ЄВ (єдиний внесок).

Крок 2. ПІДГОТОВКА ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ

До пакету входить:

1) заява;

2) засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

3) відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину;

4) довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

Крок 3. ПОДАННЯ ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ (скринька на вході центру зайнятості; поштове відправлення; на e-mail центру зайнятості).

Крок 4. ПЕРЕВІРКА ЦЕНТРОМ ЗАЙНЯТОСТІ ПАКЕТУ ДОКУМЕНТІВ (протягом 3 робочих днів).

Крок 5. УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ ЦЕНТРОМ ЗАЙНЯТОСТІ (протягом 3 робочих днів).

Крок 6. УКЛАДАННЯ ДОГОВОРУ (протягом 3 робочих днів).

Крок 7. ПЕРЕРАХУНОК КОШТІВ РОБОТОДАВЦЮ (щомісяця роботодавець надає центру зайнятості відомості про осіб, у яких виникло право на допомогу. Центр зайнятості протягом 3 робочих днів після отримання коштів на свій рахунок перераховує їх роботодавцю).

Крок 8. ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

Роботодавець виплачує працівникам кошти у строк не більше ніж 3 робочі дні після їх надходження за окремою платіжною відомістю.

Механізм отримання компенсації також показано на інфографіці.

Таїсія Дробот


Надрукувати   E-mail