Соняшник: між головою й кишенею

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Валерія Фурманова повідомила під час брифінгу, що аграрні підприємства планують встановити рекорд по посіву соняшника – 661 тис. га, порівняно з минулорічними 530 тис. га. Валерія Фурманова зазначила, що таку площу засіють вперше з часів незалежності.

Звісно, ми сіятимемо і пшеницю, і інші культури. У цьому році ярих зернових культур прогнозується посіяти на площі 387, 6 тис. га. З них ранні зернові та зерно-бобові – 71,8 тис. га і бобові – 303 тис. га. Посів технічних культур запланували провести на площі 809, 5 тис. га. З них соняшник – 661 тис. га, цукровий буряк – 11, 6 тис. га та соя – 130,2 тис. га. Деякі аграрні господарства вже приступили до посіву соняшника.

Соняшник – культура, яка потребує великої кількості поживних речовин, необхідних для формування біомаси та утворення насіння. Дисбаланс навіть одного елементу живлення одразу позначається на розвитку рослин, що може призвести до зниження урожайності. Соняшник за висівання на полі через 3-4 роки зумовлює дефіцит мікроелементів у ґрунті, і насамперед це стосується бору, до якого ця культура дуже чутлива.

Отож, виходить, ми вбиваємо чорнозем, висіваючи цю красиву культуру на величезних площах? Певною мірою так. Але на сьогодні цю проблему легко розв'язати шляхом підживлення рослин мікродобривами. Інша річ, чи мають можливість фермери у нинішніх умовах війни і фінансового дефіциту закуповувати їх у достатній кількості?

Міф про шкоду родючості чорноземів від перенасичення сівозмін соняшником взявся спростувати, завідувач кафедри загального землеробства та ґрунтознавства Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету Юрій Ткаліч. Про це пише Zerno-ua.com. За даними, які наводить доктор Юрій Ткаліч, видно, що серед п’яти поширених в Україні культур найбільше біологічне винесення азоту спричиняє кукурудза (106,06 кг/га). Друге місце посідає ріпак (92,29 кг/га), третє — озима пшениця (82,54 кг/га), четверте — соняшник (73,12 кг/га), п’яте — ярий ячмінь (52,4 кг/га). За виносом фосфору соняшник опинився на третьому місці. Така ж позиція у нього в списку культур за виносом калію. Вплив соняшника на водний режим ґрунтів також дуже перебільшений, вважає науковець.

Соняшник же сіють у великих кількостях, бо він приносить прибуток. За оцінками аналітиків USDA у 2022/23 роках Україна експортувала 3,95 млн т соняшникової олії, 3,3 млн т соняшникового шроту та 2,65 млн т насіння соняшника.

Ще багата наша земля. Але щоб вона не збідніла, слід включати й голову, не лише кишеню.

За матеріалами ЗМІ


Надрукувати   E-mail