Споруди, що чистять не лише води, а й бюджет та наші кишені

З’явилася інформація про те, що ОКВП «Дніпро-Кіровоград» отримало сертифікат на введення в експлуатацію нової системи каналізаційних очисних споруд Кропивницького. Це – єдина за останні десять років очисна станція, збудована в Україні. Станція оснащена сучасним обладнанням, яке дозволяє дотримуватись нормативних показників очистки води. 

За словами депутата обласної ради Валерія Кальченка, нову станцію очистки каналізаційних вод у Кропивницькому зводили у рамках всеукраїнського проєкту, участь в якому брали водоканали 12-ти регіонів України. Спорудження станції відбувалось за кошти кредиту Світового банку і тривало шість років, понад два з яких – вже під час широкомасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Очевидно, модернізувати очисні споруди вкрай важливо, адже вони краще справляються із забрудненнями стічних вод, які через каналізаційні стоки надходять з житлових будинків та підприємств міста і потрапляють у наші річки.

Але як і за скільки проведено ці роботи в Кропивницькому?

Найперше здивувало повідомлення, що буцімто процес будівництва очисної станції у Кропивницькому тривав без зупинок та завершився вчасно. Ось лише кілька показників з аудиторських звітів ОКВП «Дніпро-Кіровоград» 2020 та 2021 років. Контракт від 13.07.2018 №KRD-1CD-08 щодо проєктування, постачання та монтажу на об’єкті «Каналізаційні очисні споруди м.Кропивницького» передбачав введення його в експлуатацію 31.12.2021. Погодьтесь, що це ніяк не кінець квітня 2024 року. Ціна контракту – 7,82 млн доларів США. А несвоєчасне оформлення дозвільних документів та погодження проєкту реконструкції призвели до дебіторської заборгованості в сумі майже 20 млн грн. Як результат, станом на 31.12.2020 рівень виконання контракту становив лише 9,86 відсотка, а станом на 30.06.2021 – 43 відсотки. Тобто, для виконання решти (57%) обсягу робіт залишалось всього шість місяців…

Розпорядженням Кабінету міністрів України від 04.07.2018 для реконструкції каналізаційних очисних споруд з новим будівництвом цеху механічного зневоднення осаду стічних вод, розташованому на вул. Байкальська,107, м.Кропивницького, було виділено і отримано в 2018 році понад 22,73 млн грн. Строк дії Договору з підрядником робіт – до 31.12.2018. Пізніше до цієї суми виділялись додатково немалі бюджетні кошти. Спочатку 25,00 млн грн у 2019 році, потім 2,5 млн грн, потім 10 млн грн, потім… Тож цікаво, у скільки мільйонів бюджетних коштів обійшовся цей новий цех?

Особливо, якщо враховувати невтішні результати щодо використання кредитних коштів на майже 47 млн доларів США, за які клієнти «Дніпро-Кіровоград» розраховуватимуться до 2031 року у вигляді тарифів на послуги підприємства, котрі є найвищими в Україні.

Леонід Бобров


Надрукувати   E-mail