Тариф на воду підняли й відразу ж опустили. Але проблема залишилась

Для ОКВП «Дніпро-Кіровоград» нові тарифи становили 55 гривень, а через кілька місяців – майже 64 гривні за куб. При цьому вода в нашій області – одна з найдорожчих в Україні. І проблема у тому, як саме формується наш тариф.

Перше, що кидається в очі при знайомстві зі структурою тарифів (додатки 1 і 2 постанови НКРЕКП), це завищення деяких планових показників, закладених у тарифи 2023 року. Щоб не перевантажувати читача численними цифрами, розглянемо тільки два таких планових показники: обсяги централізованого водопостачання та водовідведення (далі – обсяги реалізації) і витрати на електроенергію.

Вочевидь, що планові обсяги реалізації будь-чого, це первинний документ, з якого починається розрахунок вартості продукції, робіт та послуг, що зрештою безпосередньо впливає на розмір тарифів. Отож, обсяг (у млн. кубів) водопостачання, порівняно з минулим роком, у нас збільшено на 11 відсотків, а водовідведення – на 14,2. Чому? Що, в області запрацювали нові підприємства? Можливо, за рахунок тимчасово переміщених осіб? Але їх десь 85 тисяч на всю область, у той час, як ОКВП обслуговує лише її половину. Проте, цілком ймовірно, що з урахуванням тих осіб, що виїхали за кордон та тих хто зараз перебуває в лавах ЗСУ, чисельність споживачів ОКВП взагалі зменшилась. Виходить, тільки за рахунок збільшення планових обсягів реалізації, ми фактично переплачуємо ОКВП суму, яка приблизно дорівнює розміру тарифу помноженого на відсоток штучного збільшення обсягів.

Зазначимо, що річні планові обсяги ОКВП повинні погоджуватись органом місцевого самоврядування (останнім часом їх затверджували в департаменті ЖКГ ОВА). Нормативні документи передбачають складання річного плану фактичних і прогнозованих обсягів, з урахуванням укладених зі споживачами договорів та інших техніко-економічних факторів, величина втрат та витрат питної води враховуються на рівні фактичних показників попередніх періодів. Отож, виникає інше запитання: а чи має ОКВП укладені зі споживачами договори з урахуванням підвищеного водозабезпечення у 2023 році на оті 11-14%? Які взагалі існують підстави для такого збільшення обсягів?

Інший показник, завищення якого суттєво впливає на розмір тарифів – обсяги планових витрат електроенергії. Об’єктивно, її вартість дійсно зростає. Планові обсяги її використання ОКВП нам невідомі, тому скористаємося іншим, дуже красномовним показником – закладена вартість електроенергії в 1 м3 централізованого водопостачання та водовідведення у порівнянні з аналогічними підприємствами України. Нагадаємо, що для ОКВП вони складають: по водопостачанню – 6,81 грн., а по водовідведенню – 5,8 грн. Для порівняння візьмемо ті ж самі показники лише одного аналогічного підприємства, сусіднього – КП «Черкасиводоканал». Їхні відповідні показники вартості електроенергії в 1 м3 води складають: по водопостачанню – 2,19 грн., а по водовідведенню, не повірите… 0,93 грн. Перевищення в 16 разів (!). Чому так? І це при тому, що на встановлення сучасних, менш енергозатратних насосів каналізаційних систем у Кропивницькому (21 шт., майже половина працюючих в ОКВП) було витрачено $24 млн. Вони вже приносять помітну економію, а могли б приносити більшу, якби їх було встановлено вчасно, ще до кінця червня… 2019 року, як передбачено контрактом. Слід також зазначити, що завищення планових показників ОКВП практикує давно. Наприклад, у 2015-2016 роках перевищення планових обсягів над фактичними доходило майже до 30%.

Ось ще один приклад завищення планових показників витрат на електроенергію. Держаудит ОКВП 2021 року виявив суму завищення таких показників за 2020 рік на 9,3 млн. грн. Проте, в розрахунках тарифів на 2021 рік, підприємством не було здійснено їх коригування на зазначену суму.

Окрім того, на завищення тарифів можуть впливати коливання курсу долара США, яким ОКВП розраховується за одержані кредити Світового банку. Приміром, в розрахунки тарифів на повернення зазначеного боргу, закладена сума з урахуванням курсу, визначеного в держбюджеті на 2023 рік – 42, 2 грн. за один долар. У той же час на 15 червня 2023 року курс долара складав майже 36,57 грн. Неважко прикинути надлишок суми, яка увійшла в розрахунки тарифів-2023, якщо кожне півріччя ОКВП повертає борг приблизно $1,4 млн. Втім, може бути і навпаки.

Це далеко не всі способи і прийоми витрусити зайві гроші з наших гаманців.

Леонід Бобров

А тим часом Обласна рада днями виділила 57 мільйонів гривень дотації ОКВП «Дніпро-Кіровоград» на погашення кредиту Світового банку. Цікаво, що пару місяців тому депутати звинуватили попереднього керівника водоводу у невмінні господарювати. З цієї причини, мовляв, і накопичились борги. Тепер господарювати усі навчились. За наш рахунок.


Надрукувати   E-mail