У нашій області щомісяця виробляється сто тон нелегального спирту?

Велика спиртова приватизація в Україні стартувала восени 2020 року, коли Фонд державного майна пустив з молотка перший спиртзавод – "Немировський". З того часу було проведено понад 40 аукціонів, які принесли в бюджет країни понад 2 млрд грн. Представники влади тоді наголошували, що однією з головних цілей приватизації спиртзаводів було навіть не наповнення державної скарбниці, а детінізація цього ринку, який останні два десятиліття переважно асоціювався з кримінальними угрупуваннями.

Утім, приватизація першочергової цілі не досягла. За даними Kantar Ukraine, у 2021 році частка тіні на ринку спирту сягала 55%. Ще більш шокуючі цифри були озвучені на засіданні парламентського Комітету з питань фінансів та податків у травні 2023 року. Виявляється, бюджет воюючої країни, яка отримує грошову допомогу від усього цивілізованого світу, через існування нелегального ринку підакцизної продукції щороку втрачає 37-42 млрд грн. І найгірша ситуація саме на ринку спирту.

"На ринку продовжують роботу організовані злочинні групи, кількість нелегального спирту очевидно зросла. Деякі виробники контролюються росіянами. Не розумію, чому через 30 років після проголошення незалежності та на другий рік війни ми змушені констатувати існування організованих груп", – дивувався тоді очільник комітету Данило Гетманцев.

За підсумками того засідання податківці, поліція та ДБР отримали завдання провести перевірки та у разі виявлення порушень покарати або закрити нелегалів. Звітувати про виконання завдання мали щомісяця. Утім, доволі швидко про це всі забули. З травня питання нелегального ринку підакцизної продукції майже повністю зникло з інформаційного простору. 

Хто ж потрапив під приціл правоохоронців? Аналіз діяльності спиртових заводів, який здійснювала Податкова до травня 2023 року та копією якого володіє ЕП, показав, що на ринку є, щонайменше, сім груп виробників, які здійснюють випуск неврахованого спирту та його продаж. Саме до них з перевірками й мали навідатись правоохоронці.

Обсяг виробництва "сірого" спирту всіма сімома групами, розділеними за регіональним принципом (Харківська, Вінницька, Київська, Рівненська, Львівська, Кіровоградська та Житомирська), податківці оцінили у три тис тонн щомісяця.

ЕП

P.S. З нашої області до цього «почесного» списку потрапив Межирі́цький вітамі́нний заво́д. Це державне підприємство, що спеціалізується на виробництві спирту для фармацевтичної промисловості та спиртовмісних лікарських засобів. Від 2000 року – дочірнє підприємство ПАТ «Укрмедпром», в управлінні МОЗ України.


Надрукувати   E-mail