«Велта»: буде український титановий комплекс!

Перше. Дуже хочу ще раз наголосити, що «Велта» з України нікуди не йде. Ми працювали та будемо працювати у своїй державі. Але! Бізнес така річ: якщо не зростає, якщо не має сталого розвитку, то вмирає. Ми багато коштів, часу та енергії вклали саме у розвиток. У розробку та розбудову найновітнішої технології у світі! На жаль, під час війни ми не в змозі розпочати будівництво нового підприємства саме в Україні, тому починаємо підготовку до такого будівництва у США.

Друге. Комбінат в Америці буде збудований з трьох черг протягом 5-6 років. Перша черга точно не буде отримувати сировину з України. Ані «Велти», ані будь-якого іншого виробника ільменіту. Сировина буде місцевою. Друга і третя черги можуть використовувати сировину як з України, так і з будь-якого іншого куточка світу. В ідеалі ми мріємо побудувати гірничо-збагачувальний комбінат прямо в США та зробити замкнуту систему. В Сполучених Штатах дуже багато ще не розроблених родовищ титанової сировини.

Третє. Я дійсно дуже хочу і обов’язково побудую потужний комбінат, що виробляє металічний титан в Україні!!! Також ми обов’язково збудуємо новий ГЗК на нашому Лікарівському родовищі ільменіту. Разом з цим ГЗК та нашим діючим ГЗК на Бирзулівському родовищі й металургійним комбінатом я хочу створити єдиний потужний український титановий комплекс! До речі, про цю ідею я мав нагоду розповісти Президенту України В. Зеленському ще у 2020 році під час наради у Кіровоградській області. Отримав дуже велику зацікавленість.

Але війна…

Четверте. Я раніше казав та писав, що бажав би виробляти мирний титан. Особливо медичний. Але геополітичні зміни у всьому світі зараз диктують зовсім інше.

Подивіться, будь ласка, що означає титан у сучасному озброєнні. І це лише верхівка айсбергу.

Титан у наших ворогів

В оборонному комплексі рф він використовується для виготовлення наступальних видів озброєнь, зокрема крилатих балістичних ракет, винищувачів, ракетних систем залпового вогню та іншого озброєння нового покоління. Гвинтокрили Ка-52, Мі-8, Мі-26, винищувачі Міг-29, Міг-31 (16% титану), Су-27 (30% титану), військово-транспортні літаки Іл-76 (15% титану), ракетні комплекси “Сармат”, гіперзвукові керовані ракети “Кинжал”, “Авангард”, “Калібр”, “Циркон”, атомні підводні човни проєкт “Конкорд”, “Барракуда” (титановий корпус).

Титан у наших друзів та партнерів

Lockheed Martin F-22 Raptor, 42% ваги якого містить сплави з титану, Тhe Lockheed Martin F-35 Lightning II, де третина ваги літака містить титан. Корпус Boeing’s F/A-18 Super Hornet містить 21% титану, метал використовується при виробництві шасі.

В конструкції M1A2 Abrams tank та M2A2 Bradley Fighting Vehicle теж використовується титан. Командні люки виготовлено з титану, а для посилення захисту додано титанову пластину на даху.

Пам’ятаєте гаубиці від наших союзників? Топори, як їх звуть військові. В конструкції M777A1 Howitzer широко використовується титан і титанове лиття, що дозволяє зменшити вагу на 3175 кг порівняно з гаубицею M198, яку він замінив в армії США.

Sikorsky UH-60 Black Hawk – приблизно 6% ваги гелікоптера містить титан. Лопаті гвинта з титановим сердечником стійкі до вогню зенітної артилерії до 23 мм і оснащені датчиками тиску, здатними виявляти втрату тиску ротора.

Ударний вертоліт Boeing AH-64 – приблизно 80% гелікоптера побудовано з композитів: вуглецевого волокна та кевлара — збалансовано з алюмінію та титану. Це не тільки робить його легшим, але й стійкішим до корозії — важливий фактор для місій у морі. Barret M82 Sniper Rifle – ствол та затвор рушниці зроблені з титану.

XM25 Counter Defilade target engagement system – приблизно 25% ваги зброї містить титан.

Якось так. Слава Україні!

Андрій Бродський


Надрукувати   E-mail